0

П авел Татарлиев, който първи започна да произвежда лилави картофи в България, вече извади първата реколта за тази година.

Павел Татарлиев, който първи започна да произвежда лилави картофи в България, вече извади първата реколта за тази година.

„Телеграф“ попита производителя дали вече вади от грудките, за да отговори на многобройни запитвания в редакцията след публикация от миналата година за картофите с уникален пупурен цвят.

Не смогвам

Татарлиев обясни, че не е успял да прати на всички желаещи, защото картофите са свършили още през февруари. Сега, за да няма сърдити, той прави списъци и тези, чиито имена са вътре, ще бъдат с предимство. В момента продава първите пурпурни грудки на сергия пред пицарията си за 3,50 лв. за килограм.

Отново изнасям лекции на улицата, защото се оказа, че все още има хора, които се чудят какви са тези лилави картофи, уточни предприемчивият земеделец.

В града пристигат и много туристи, за да си купят от картофите, които миналата година са опитвали приготвени на солена пурпурна торта салата.

Цвят

Според производителя за тъмно лилавия цвят основно значение имат почвите и надморската височина. Картофите обичат по-песъчливи почви, глинените са с киселини, които кореноплодите не обичат много. Там, където преобладава глината, може би при засаждането е добре да се добавя и дървесна пепел, посъвевтва мераклиите да си гледат лилави картофи той. Татарлиев разказа това по повод опита на негова клиентка от района на Видин, че реколтата от нейните грудки не се оказала с не толкова тъмно лилав цвят, колкото тези от Копривщица. Причината за мен е само в почвите и височината. Във Видинско е чернозем, тук при нас е песъчлива, изтъкна земеделецът.

Перу

Не случайно най-хубавите полета с картофи в България стават при нас. Копривщица е с най-голямо землище с картофени ниви на ортофокартата, направена от МЗХГ, изтъкна той. Павел Татарлиев обясни, че родината на лилавите подземни топки е Перу и там те се оглеждат на 4 хил. м надморска височина и това не е случайно. Неговите са кръстоска от диви сортове на южноамерикански лилави картофи, не хибриди. Холандците са царе на хибридите, но след третата година трябва да купуваш ново семе за посев, не можеш да си произведеш от собствената реколта, защото се разпадат и губят качествата си, обясни механизмът на плодородието с шега той.

Октомври

През октомври, когато се очаква да е Празникът на картофите в Копривщица, земеделецът ще извади основната част от реколтата. За посев отделя по 250-300 кг за декар. Лилавите картофи, въпреки че са с по-различни качества от жълтите, се отглеждат по познатия начин, пръскат се със същите препарати. Няма никаква разлика в отглеждането им.

Не попиват мазнина при пържене

Лилавите картофи са много благодатни за пържене, защото не попиват мазнина, както жълтите си събратя. Обяснението на Татарлиев е, че те не съдържат почти никакво нишесте и имат много фибри. Когато ги смачкаш за пюре и ги объркаш с мазнина тя се отделя. Затова е най-добре да се правят още докато са топли. По принцип този ефект го има и при жълтия картоф, който трябва да се овкусява с олио и оцет, не с лимон, докато е топъл. При лилавия му събрат, ефектът е много по-изявен.

Лилавите картофи, както и всички зеленчуци и грудки имат антираков ефект, защото съдържат флавоноиди. Всъщност истинският цвят на картофа е лилав, както и на моркова. Последните стават оранжеви през 16 в., когато холандски учени им променят цвета, за да се харесат на крал, който носел фамилия на оранжев. Лилавите са много подходящи и за хора с диабетна състояния, за пазещи диети за сваляне на тегло, тъй като съдържат малко нишесте и много фибри. Но няма как да отслабнеш, ако изяждаш неограничени количества, пошегува се Татарлиев.

Грудките е нормално да са тъмни

Според научни публикации е логично грудковите плодове са с тъмен цвят и бял, тъй като са в земята. Не е случайно, че ряпата в различните и разновидности варира от бяла до различни степени на кафявото. Когато човекът се намесва, променя естествените хранителни и здравословни качества на даровете, които ни дава природата. Не е случайно, че всеки сезон си има доминиращ цвят. Като се започне през ранната пролет, когато на модата е зеленото - на първо място коприва, лапад, левурда и др. В началото на лятото тръгват червените и жълти оранжеви плодове, а през есента вече варират различните нюанси на синьо, тъмно червено и лилаво.

Плодовете и зеленчуците с лилав цвят съдържат минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве. Те са богати и флавоноиди, антиоксиданти, полезни са за здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Такива познати храни са патладжаните, лилавото зеле, както и лилавият лук, лилавите картофи и лилавите чушки, карфиол и други.