0
Те енът на гонга може да разбие ежедневния стрес, може да те изсмуче от плаващите пясъци на депресията, може да събере в акупунктурна точка цялата радост на вселената и да я дари само на теб.  
Терапията е известна като гонг-баня, гонг-душ или гонг-медитация. Практикува се в цяла Европа, а отскоро  и у нас.  Магията й е свързана със звука и вибрациите на ударния инструмент, които те пренасят в един по-хубав свят. Не питайте какъв е той – опознайте го като опитате. Защото музикалната вълна води всеки по различен път. Един се отпуска и заспива, за да се събуди с чиста глава и зареден с енергия. Друг стиска очи и се пренася при любимите си хора, трети пътува из далечни светове, четвърти „вижда” картини от миналото си на яве.
Близка по идея до йогапрактиките медитацията с гонг и доста по-мързелива.
Не иска никакво усилие и участие.
Лягаш на килимчето, завиваш
се с одеяло
и затваряш очи в продължение на час. Останалото върши музиката - гонг, тибетски купи, индийски хармониум, дъждовна пръчка, звънчета. На фона на тибетските метални купи инструментите звучат в разнобой. Най-общото впечатление е, че слушаш цял симфоничен оркестър, който се настройва за концерт.
Инструментите не свирят едновременно, а се редуват. Най-често се съчетават два, като исото държи гонгът. Той звучи като фон, дори и с най-слабите си вибрации. Някой казват, че звукът е мрачен, грозен и зловещ
мен ми звучеше някак съдбовно
„Всеки инструмент има уникално въздействие. Не е ясно кой инструмент какво точно активира в даден човек. При някои той въздейства много силно, при друг – няма такъв ефект”, разказва Христо Владимиров, който води сесиите в студио „Йога мандала” в столицата.
Започва гонгът. Звукът на огромните метални дискове е мощен. Казват, че това е най-силно резониращият инстумент, който се ползва за медитация и по въздействие може да се сравнява с камбаната. Неслучайно всяко село е имало камбана. Смята се че звукът вибрационно пречиства и пази хората.
„Гонгът има силно въздействие. Когато свири силно, е трудно да ми-слиш.
Няма как да се разсейваш, защото въздействието е силно. Затова той е първият инструмент, който въвежда в сесията и приобщава всички”, обяснява Владимиров
 Лежиш със затворени очи, а звукът влиза в теб и сякаш те люлее . Уж си на рогозката върху дървения под, а сякаш плуваш  на водно легло. Вълните те поемат отдолу, нежно те местят във всички посоки. Странно е. Като вътрешно земетресение, но вместо страх изпитваш дълбоко спокойствие. Твърдят че тази вибрация има лечебна сила, „масажира” всяка клетка, регулира мозъчните вълни и отвежда в състояние на съзнателен сън. Така освобождава тялото от диктатурата на ума. В работа са включват алфа и тета вълните на мозъка, които ускоряват процесите на възстановяване на ДНК , на подмладяване и обновление.
„Гонгът е „плугът” , който разорава нивата
 След това идва ред на по-фините инструменти – може и с „мотичка” и да правим отделни лехи”, смее се Христо.
Сесията винаги започва шумно с гонг, за да те извади от ежедневието. И мощната му песен се справя доста бързо със задачата.  
Успоредно с гонга, някъде в дълбочина тръгва и песента на хималайските купи.
Звукът им е нежен като тъжна песен на девойка. А когато те позаглъхнат, слухът се напряга да чуе тихото подрънкване на огърлиците с малки звънчетата с висока честота. Нежното им въздействие допълва френският инструмент коши, който е малко познат у нас. Представлява дървена камбанка с метални пръчици  в съответната тоналност. Звукът също е нежен с галещо фино въздействие
Христо обикаля около всеки – обхожда с инструмента тялото му .
Необичаен ромон, ме кара да отворя очи. Това е звукът на рейнстика   или дъждовната пръчка  – куха  тръба, пълна с бобови зърна. Като се навежда нагоре и надолу, възпроизвежда шум като ромон на дъжд, който допълнително отпуска тялото и
„вади” от душата стаени и дълго кътани тегоби.  
„ Различните инструменти  активират различни неща според ситуацията и състоянието на всеки един”, обяснява Христо.
Той завършва сесията със свирене на хармониум и обертоново пеене.
„Може да се пеят и мантри. При тях обаче се чуват срички, които включват в работа ума. А целта на гонг терапията е той да не рабати, да се откъснем от него. Искаме някак за малко той да спре, да изключи, за да освободи тялото.
Защото мислите спират много процеси  на изцеление. И понеже в днешния свят умът ни постоянно е провокиран, наистина се нуждаем от спирка. Минимумът, който постигаме с гонг терапията, е релакс. Човек се отпуска и се разтоварва от всичко натрупано през седмицата. А несъзнателно по време на сесията се задействат и много изцелителни процеси. Ние няма как да разделим едното  въздействие от другото – то е холистично – въздействието на инструментите е едновременно релаксиращо, изцелително, хармонизиращо, енергизиращо – вдига вибрацията на съзнанието и на тялото . И човек може да влезе в медитация, обяснява Владимиров.