0

Едва ли има човек, който да не страда от афти в устата поне веднъж през живота си. Според световната статистика приблизително 20% от населението на земята има системно този проблем, тоест тези образувания са се превърнали в хронично страдание. Обикновено те не създават проблеми с изключение на редки случаи, в които появата им е придружена с болка или обилно кървене. Затова и повечето от хорта свикват с тях и не ги лекуват, а чакат да отминат от само себе си, което се и случва.

Афтите, макар и да не спадат към тежките заболявания подсказват сериозни проблеми в човешкия организъм. Във всички случаи те са признак за отслабнала имунна система. Това е и причината след тежко инфекцизно заболяване те да се появяват. Същевременно тези мехурчета в устната ни кухина показват още, че не се храним правилно, витамините ни са в дефицит, у нас назрява някаква инфекция, която скоро ще се прояви. Афтите дори могат да съпътстват проява на сериозни заболявания от рода на сифилис.

Добрата устна хигиена е първо условие, за да не се появяват те.

Лечението им, освен с лекарствени препарати за мазане, може да се осъществи и с промивки и жабурене с разтвор от хлебна сода и сол в равни количества по половин чаена лъжичка, разтворена в две чаши хладка преварена вода. С разтвора се правят чести промивки на устната кухина чрез жабурене.

За тази цел може да се ползва и отвара от лайка и дъбова кора с щипка сода. Тези рецепти работят в случаите, когато афти в устата причиняват различни патогенни микроорганизми и раничките имат бяло покритие.

Ако те са ярко червени и от време на време кървят, става дума за прояви на херпес и тогава само с промивки проблемът не може да се разреши ефективно. В такива случаи се прилага комплексна терапия, в която към описаните разтвори се добавят противовирусни препарати и масло от зърнастец за обработка на проблемното място.

Често афти в устата се появяват при остър или хроматичен стоматит: тогава раничките имат вид на червени втвърдявания с бял налеп. Ефективно действат отвари от невен за изплакване, или билкова запарка от мащерка, бяла върба, суха дъбова кора, лайка, листа от бреза, цвят от липа и невен. Препоръчва се и изплакване на устата със смес от вода и сок от прясно настърган хрян в съотношение 1:1.

При афти да се избягват пикантните и горещите храни, като се предпочитат супите и лесносмилаемите храни.

При деца афтите, освен слаб имунитет, могат да се появят и в резултат на стрес, наприер тръгване на детска градина или на училище. Понякога те са разположени в гърлото и могат да бъдат сбъркани с гнойна ангина. Затова, лечение с природни методи на деца не се препоръчва. Забележите ли афти в устата на малчугана или бебето, потърсете помощта на педиатър.