0

Болните от ХОББ да се придържат към терапията си. За благоприятния изход при остра вирусна инфекция на COVID-19, най-важна е оценката от специалист и навременното лечение.

Болните от ХОББ да се придържат към терапията си. За благоприятния изход при остра вирусна инфекция на COVID-19, най-важна е оценката от специалист и навременното лечение.

Доц. Юрукова, Вие работите в COVID клиника и едновременно с това продължавате да преглеждате пациенти в доболничната помощ. Пациентите с ХОББ идват ли на преглед или се страхуват да не се заразят и не търсят специалист?

Пациентите с ХОББ подлежат на диспансеризация и трябва два пъти годишно да бъдат прегледани от специалист пулмолог. От срах от заразяване много от тях отложиха своя редовен диспансерен преглед през изминалата година.  В същото време и много колеги в доболничната помощ, поради напредналата си възраст, се отказаха да работят, други се разболяха и пациентите трябваше да търсят друг специалист пулмолог, който да ги диспансеризира.

 

Обикновено през зимата пациентите с ХОББ са в риск от по-чести влошавания на болестта, какви са причините и как Вие се грижите за тях в условията на пандемия?

Респираторните инфекции имат сезонен характер и за нашата географска ширина това е есенно-зимният сезон. Вирусните и бактериалните инфекции, замъряването на въздуха, мъглата и ниските температури, са причина за обостряне на ХОББ. През цялата година влияние може да окажат също прекратяване или грешки при приложение на предписаната инхалаторна терапия, което спомага за обостряне на заболяването.

 

Кои са ранните симптоми на ХОББ, как могат да бъдат разпознати от хората? Как се поставя диагнозата ХОББ?

Това са симптоми на прогресиращ задух, който е персистиращ и се влошава при физическо усилие, кашлица, която може да бъде непродуктивна, свирене в гърдите, а често и продуктивна с отделяне на храчки. Тези симптоми се проявяват при наличие на експозиция на вредности, от които най-често е тютюнопушенето. Други вредности са замърсяване на въздуха  на закрито (при готвенето на храни или газове, отделяни от изгарянето на биогорива) или замърсяването на околната среда. Влияние оказват възрастта, полът, социално-икономическият статус, респираторните инфекции, астмата или хроничният бронхит. Фамилната обремененост или ниското тегло при раждане, респираторните инфекции в ранното детство може също да предразположат към развитие на заболяването при възрастни.

Диагнозата се поставя от специалист пулмолог след изчерпателно снемане на анамнеза и провеждане на клиничен преглед. Потвърждава се с функционално изследване на дишането, наречено спирометрия. С резултата от спирометрията се диагностицира заболяването, определя се тежестта на обструкцията и се проследява отговора на лечението, както и прогресията на заболяването.

Заболяването повишава риска от развитие на други хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, диабет, рак на белите дробове, туберкулоза и бронхиектазии, което на свой ред увеличава риск за хоспитализацията и / или риска от смърт.

 

Какви могат да са последиците за пациента, ако болестта се диагностицира късно?

Късното диагностициране на хроничната болест на белите дробове, води до ранна инвалидизация, развитие на дихателна недостатъчност и други придружаващи заболявания.  В такива случаи обичайно болните има чести екзацербации и хоспитализации,  бърза прогресия на заболяването, неблагоприятно протичане и преждевременна смърт.

 

Дишаме мръсен въздух през зимния сезон, как това влияе на  пациентите с ХОББ? Как да се справят?

Замърсеният въздух може да доведе, както до развитие на заболяването, така и до  обостряне на ХОББ. Важна е превенцията. В дните с повишена концентрация на фини прахови частици се препоръчва пациентите да не излизат или да ползват маски. Много важна е националната и/или регионална политика за намаляване на замърсеността на въздуха, ограничаване на трафика и ползването на твърдо гориво за отопление. Най-важен е  разбира се личният избор на младите, които не започнали или все още нямат вредния навик, и на дългогодишните пушачи за спиране на тютюнопушенето.

 

Как може да се намали риска от влошаване на ХОББ и кои са Вашите препоръки към хората с това заболяване?

Съвременната терапия е инхалаторна. Тя позволява да се подобрят симптомите, да се намали броя на обострянията, да се подобри качеството на живот, а също да се забави прогресията на заболяването. Терапията се предписва от специалист пулмолог, който я определя на базата на симптомите и риск от обостряния. Пулмологът съобразява избора на медикамент  и инхалаторно устойството с индивидуалните характеристики на пациента и тежестта на болестта. Терапията за ХОББ трябва да се прилага ежедневно. Лошото придържане към предписаната инхалаторна терапия е проблем, с който често се сблъсваме в практиката. А болестта  e  с  хроничен ход и терапията трябва да се приема ежедневно, дори пациентите да се чувстват добре и да нямат симптоматика, която да ги притеснява.

От друга страна всяко влошаване/обостряне  на ХОББ е нужно да бъде документирано, за да може да се оптимизира инхалаторното лечение и да се намали риска за пациента. Две леки или средно-тежки обостряния или едно тежко обостряне, довело до хоспитализация, поставят пациента в групата на рисковите пациенти - чести екзацербатори, при които нараства риска от прогресия на заболяването, от повече обостряния и значително нараства риска от смърт.

 

Какви са Вашите наблюдения, по-висок ли е риска за пациентите с ХОББ да се разболеят  по-тежко от COVID, какви са последиците върху белите им дробове?

Няма категорични доказателства, че пациентите с ХОББ имат повишен риск за разболяване от COVID. Но предвид възрастта, обичайно над 65 г., наличието на придружаващи заболявания, като исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, захарен диабет, метаболитен синдром, хронична дихателна и сърдечна недостатъчност, тези болни  са в групата на риск за тежко протичане с усложнения и дори неблагоприятен изход. При наличие на нови симптоми или влошаване на респираторните симптоми на ХОББ, при температура и други симптоми, свързани с COVID-19, които дори да са леки, препоръчвам пациентите да се изследват за COVID-19. Симптомите на COVID-19 може да не са ясно изразени, а да са маскирани от симптомите на основното заболяване. Пациентите не трябва да опитват да се самолекуват, а да търсят специалист пулмолог. Влошаването може да настъпи за часове и да развият остра дихателна недостатъчност.

 

Какво е важно да спазват пациентите с ХОББ в условията на COVID, за да се намали риска за тях?

Пациентите с ХОББ трябва да спазват препоръките, които се отнасят до всички нас за физическа дистанция и  използване на  предпазни средства. Да се придържат стриктно към препоръчаната им инхалаторна терапия. Да продължат лечението с инхалаторни кортикостероиди, ако са предписани, да ограничават самолечението с орални кортикостероиди и да потърсят  специалист при влошаване на заболяването. За благоприятния изход при остра вирусна инфекция на COVID-19, най-важна е оценката от специалист и навременното лечение.

Визитка:

Доц. д-р Ваня Юрукова е специалист по вътрешни и белодробни болести, д.м. и магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт.
Работи в Университетска многопрофилна  болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София“ ЕАД, бул. „Акад. Иван Гешов“ №19.
От 2008 г. е избрана за доцент в катедрата по Белодробни болести на МУ София.
От 2012 г. е зам. изпълнителен директор на МБАЛББ “Св. София”ЕАД, а от 2018 г. e и началник на 2-ра Клиника за лечение на неспецифични белодробни болести.
От 2011 г. е републикански консултант по белодробни болести.
Работи и в доболнична помощ в МЦ за СИМП  по белодробни болести  към МБАЛББ "Св. София“
Повече от 30 г. работи  по проблемите на диагностиката и съвремеменните подходи за лечение на бронхиална астма и ХОББ.
Доц. Юрукова е член на УС на Българското дружество по белодробни болести.
 

 

Независим авторски материал, отразяващ личната гледна точка и опит на автора.

Рубриката се отпечатва с подкрепата на АстраЗенека.