0

О т днес започва Страстната (Велика) седмица. През нея се практикуват православни църковни тайнства, носещи здраве и благоденствие. Едно от тях е маслосвета (Елеосвещението). На Велики четвъртък всеки желаещ мирянин бива помазван с елей за здраве, като срещу това може да остави или не някаква лепта. Иначе изпълнението на пълния ритуал според ценоразписа на столичните храмове струва между 20 и 30 лева в зависимост това дали се прави в храма или вкъщи.

Не са рядкост случаите, в които болни след помазването връщат здравето си по необясним начин, разказват миряни от църквата „Св. Георги Победоносец“ в столичния квартал „Дървеница“. Вярващите носят в храма и олио, което след освещаване те взимат за вкъщи и го използват за помазване срещу болести и за домашните кандила. 

Олио и вино 

За православните християни следващите дни са отредени за строг пост и молитва. До събота включително не е препоръчително да се консумират не само блажни храни, но и такива, приготвени с олио или вино. В петъка мнозина прилагат тримирене, при което не се хранят и не пият дори вода. 


В родните черкви се припомнят последните дни от земния живот на Христос, неговите страдания, разпятие, кръстна смърт и погребение. 

Така например на Велики понеделник свещенослужителите разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и изгонил оттам търговците, които го били обърнали на тържище. 

Вторник е отреден за поученията и последните нравствени наставления на Христос. В едно от тях например той учи, че човек трябва "да бодърства и да не унива“ в своята вяра. 

30 сребърника

В сряда в родните храмове се разказва как Юда предал Божия син и свой учител за 30 сребърника. Четвъртъкът е посветен на Тайната вечеря, при която Христос събира 12-те си ученици за последно. Именно тогава Спасителят е установил светото тайнство Евхаристия (Причастие), носещо щастие и здраве в живота и едно пречистване на душата. Ето защо миряните гледат да изповядат греховете си до сряда, за да могат именно на този ден да се причастят с виното и хляба – символ на кръвта и тялото Христови.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.  

Обичаи 

Според народните обичаи в първите три дни се чистят домовете, а на четвъртия се боядисват великденските яйца и се месят козунаците, но те се консумират едва след посрещането на Възкресението. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после се поставя пред иконата в къщата, за да носи здраве.

Разпети петък е най-тъжният ден от църковния календар. Тогава се възкресяват страданията на Иисус Христос - неговото унижение, бичуване и кръстната му смърт. В храмовете се прави ритуал, при който поклонниците минават под маса, украсена с цветя и покрита с плащаница с образа на Исус. С това се пресъздава Божият гроб. Накрая свещеникът дава на всеки цвете за благословение.

Трапеза

В съботата вярващите чакат Христовото Възкресение. На този ден хората носят в черквите козунаци, месо и яйца за благословия от дядо поп, като тези храни ще се появят на празничната трапеза след великденската служба. А тя започва в нощта срещу неделята. В полунощ се палят свещите, символ на Христовото възкресение, които християните носят в домовете си.