0

У чителите няма да могат да изберат желаните учебници за учениците от 8 до 12 клас, които от новата учебна година ще бъдат безплатни. Проблемът е в единния стандарт, определен от държавата. Според него се отпускат по 300 лева на дете в 8, 9 и 10 клас и по 120 лева за ученик в 11 и 12 клас. Опасенията си изрази пред „Телеграф“ Диян Стаматов – директор на 119 училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България. “В момента учителите са свикнали да избират от различни издателства, а не да закупят всичките 12 учебника от едно издателство.

Ако се вземат всички учебници от едно издателство за 9 и 10 клас, парите ще стигнат“, каза Стаматов и добави, че в другия случай самото училище ще трябва да покрие разликата, като тя може да излезе между 15% и 30%, което се равнява на 30 000-40 000 лв., колкото струва един летен ремонт на школо например. „Идеята за безплатни учебници е хубава, но парите, които са предвидени, според мен няма да са достатъчни.

Ще трябва да се прибегне към избор, в който средствата да стигнат“, заяви директорът. Той поясни, че родителите трябва да купят помагалата, но някъде може и да не се наложи това. Стаматов коментира още, че учебниците от 1 до 7 клас винаги се дофинансират, но там то е по-малко, тъй като те са по-евтини. Той каза още, че държавата е решила учениците от 11 и 12 клас да получат безплатно само учебниците по обща подготовка, а тези по профилирана или професионална подготовка ще трябва да бъдат закупени от учениците, предупреди Стаматов.

Комплект

Стаматов изрази притеснение, че родителите ще очакват пълния комплект, който им се полага от държавата, и когато не получат един учебник, защото той е по-скъп, това ще създаде повод за сериозно недоволство. „Когато парите са недостатъчни, тогава е възможно да се направи компромис с някой учебник“, смята той. Според него в професионалните гимназии има излишни учебници, които учениците никога няма да отворят, като по музика например.

Той смята, че ако тази дисциплина бъде извадена от програмата или е без учебник, ще се спести и така ще може да се даде свобода колегите му да избират желаните учебници по различните дисциплини, а не да правят икономии. Попитан дали може да се стигне до варианта, в който учител да изиска родителите да купят определен учебник, Стаматов заяви, че това няма да бъде масово допуснато, но не изключи възможността за единични случаи.

От думите му стана ясно още, че най-скъпи са учебниците по чужди езици, като най-евтиният от тях е английският, защото той е масов. „Учебниците по испански, италиански, китайски са по-скъпи, защото се взимат по-малко бройки, което вдига цената им“, посочи той.