0

 

Маската със зехтин запазва косата здрава в студа през есента и зимата. Той забавя цъфтенето на връхчетата – кошмарът на всяка жена, която държи на добрия си вид. За целта смесете 2 супени лъжици лимонов сок с 2 супени лъжици зехтин. Прибавете две супени лъжици вода и разбъркайте добре. Нанесете върху косата и скалпа, останете със сместа 15 минути. Отмийте, без да нанасяте балсам. Този метод помага и срещу пърхот.

Вариант е и маска от 2 разбити жълтъка, към тях се прибавят 2 супени лъжици зехтин и 1/2 чаена чаша вода. Нанесете на скалпа и останете така 20 минути. Тази маска може да се прави не по-често от 2 пъти месечно, за да не се омазни косата ви.

Можете да нанасяте затоплен чист зехтин на корените или по дължината на косъма. Това се прави профилактично за подхранване, дори той привидно няма нужда. След двадесетина минути се измива, но само с вода.

Ако косата ви е от смесен тип, можете докато е влажна да нанесете маска, приготвена от сока на един презрял плод манго и 3 супени лъжици зехтин. Не е необходимо да си слагате шапка за баня или кърпа. След 20 минути отмийте без шампоан.

Есента е преходен сезон, от който косата страда. Не са изключение случаите, когато тя реагира с косопад. Той може да бъде предотвратен и без скъпи козметични препарати, а само с няколко народни рецепти, използвани от векове с голям успех.

Препоръчва се тя да се мие с отвара, приготвена от 3 супени лъжици корени от аир (продават се в билковите аптеки), които се варят в продължение на 15 минути в половин литър ябълков оцет.

За заздравяване на косата се препоръчва обикновена коприва. Приготвя се силна отвара от нея, охлажда се, за да не пари, косите се измиват с нея след като преди това са измити с шампоан. Отварата от тази билка не се препоръчва да сухи коси, тъй като ще ги изсуши допълнително.

Срещу косопад се препоръчва и изпитана маска с яйце. За приготвянето й е необходимо да смесите 1 яйце с 2 супени лъжици рициново масло, 1 чаена лъжичка оцет и 1 чаена лъжичка глицерин. Бийте сместа непрекъснато, докато стане еднородна. Втрийте я в корените. Покрийте главата със затоплена хавлиена кърпа, останете с маската по-малко от 20 минути, измийте с топла вода. Ако тази процедура се повтаря поне веднъж седмично, само след месец ще забележите, че косите ви започват да стават по-гъсти, блестящи, меки и се разресват по-лесно.

Руколата, тази все още нова за българските вкусове салата,

притежава доста полезни вещества за организма. В 100 г от нея се съдържат около 15 % аскорбинова киселина, 50 мг витамин В9 и 1,8 мг витамин А. Наред с тях тя синтезира алкалоиди, флаваноидни съединения, микроелементите желязо, цинк, магнезий, манган, мед и селен.

Всички тези съставки я правят руколата истински помощник в борбата с косопада, тъй като те заздравяват косъма още от фоликулата. Маслото от нейните семена (продава се в магазините за биохрани) се втрива в корените на косата, главата се завива с кърпа, престоява една нощ. На сутринта се измива с топла вода. За по-добър резултат се препоръчват и до 2 чаени лъжички от маслото вътрешно на денонощие.

За заздравяване на косата можете да си приготвите сами маслена смес с рукола. За целта смелете в блендера стък магарешки бодил с цветовете и две щипки рукола. Към тях прибавете по 10 – 15 мг масло от евкалипт или роза, продават се в аптеките. Добавете силен екстракт от половин кафена чаша коприва, екстракт от половин кафена чаша хмел и листа от орех. Целебната смес се втрива в кожата на главата, престоява не по-малко от два часа. Косата се измива с бебешки шампоан.

Тази смес подсилва растежа и намалява косопада. За да се постигне забележим ефект, е необходимо да се прилага два – три месеца.