0

- Д-р Валериева, с идването на пролетта се отключва често и сенната хрема. Кажете кои симптоми трябва да ни индикират, че е време да се обърнем към специалист?

- Сенната хрема е алергично състояние, при което имаме най-често едновременно засягане на очите и носа. Става дума за сезонен риноконюнктивит, причинен от полените на цъфтящите растения. Полените представляват мъжките полови зърна на размножаващите се през пролетта и лятото дървета, треви и плевели. Точно през пролетта е и началото на отделянето на тези микроскопични поленови зърна. Още от средата на февруари и началото на март има такива, които предизвикват определени симптоми при алергичните пациенти. В момента цъфтят брезите и върбите и можем да кажем, че сме в разгара на отделяне на дървесни алергени. От симптомите при пациентите много характерни са пристъпно кихане, запушване на носа, водниста секреция, сърбеж в носа, небцето, гърлото и очите. Понякога се среща и сухота на очите, непоносимост към слънцето. При някои пациенти се наблюдава и т.нар. орален алергичен синдром, който се проявява при консумация на някои сурови плодове, ядки, зеленчуци. Това е усещане за сърбеж, подуване на мястото на контакт на храната с устната лигавица. Тези прояви се наблюдават поради кръстосаната реактивност на тези храни с причинния полен, което се дължи до близкото родство между някои растения. Например хората с брезова алергия често имат симптоми при консумация на сурови лешници, праскови, череши, ябълка.

- Вятърът оказва ли влияние, усилва ли симптомите?

- Топлото време и покачването на температурите помага на поленовите зърна да се разнасят в атмосферата по-лесно. Когато вятърът е в съчетание със сух и топъл въздух, се наблюдават още по-силно изразени симптоми. Дъждът прочиства атмосферата, утаявайки поленовите зърна. Най-неприятно е, когато освен оплаквания от алергичен риноконюнктивит, се засегнат и долните дихателни пътища, по типа на прояви на алергична (поленова) астма. При нея характерни симптоми са задух, свирене и тежест в гърдите, нарушение на съня, дразнеща кашлица. Данните сочат, че ако един алергичен ринит не бъде лекуван, в 40% от случаите състоянието преминава в алергична астма. Затова е много важно да се приложи адекватна терапия и да се разпознаят правилно симптомите. Вирусните инфекции в края на зимния период затрудняват диагностиката на такива алергии. Причината е, че симптомите често наподобяват обикновена хрема в резултат на вирусна инфекция. Много често поленовата алергия остава неразпозната и пациентите дълго време са лекувани с лекарства, подходящи за инфекциозни респираторни заболявания. Не е рядкост, стигайки до специалист алерголог, пациентите вече да са провели няколко курса с антибиотични средства, когато всъщност става дума за алергична реакция. В случай, че лечението не е правилно, пациентът не получава подобрение на симптомите, влошава се здравето му понякога за месеци, а също може да получи и задълбочаване на състоянието, каквато е поленовата астма.

- Какво всъщност е лечението?

- Лечението е няколко вида. Спазват се определени стандарти в зависимост от симптомите. Все пак, има няколко основни правила. Разполагаме с няколко вида лечение: симптоматично лечение, което подтиска симптомите и патогенетично, което намалява възпалението. Третият вид лечение е алергенната имунотерапия, която е единственото лечение, променящо хода на болестта. При тази терапия няма мигновен ефект, но това е единственият начин, за да се постигне имунен толеранс на организма към причинния алерген и дългосрочно излекуване. Този вид терапия се провежда няколко последователни години, преди началото на поленовия сезон. Към момента хората, които имат поленова алергия и не са предприели такъв тип терапия, са закъснели за конкретния сезон, но могат да се възползват от нея през следващата година. На този етап пациентите с оплаквания, които не са започнали алергенна имунотерапия, могат да предприемат патогенетична терапия с антихистамини или локални противовъзпалителни средства. Има възможност и за чисто механични методи за справяне с алергените като редовно очистване на лигавиците, върху които попадат поленовите зърна посредством промивки с морска вода, изкуствени сълзи.

- Среща ли се и при децата поленовата алергия?

- Алергията е болест предимно при младите хора и децата. С годините симптомите най-често утихват. Хубавото е, че установяването на този вид алергия е лесно и можем да получим отговор в рамките на половин час чрез кожно-алергично тестуване. Има много митове за това в коя възраст може да се направи такъв тест, а също и в кой сезон. Няма ограничения за провеждането на кожно алергично тестуване. Едни от малкото противопоказания са, ако пациентът е в момент на изострена бронхиална астма или приема антихистаминови средства, които биха компрометирали резултатите от изследването. Иска ми се обаче, да обърнем внимание и на нещо друго, което е характерно за пролетно-летния сезон. Става дума за алергията към жилещите насекоми (пчели и оси). Макар, че не се разпознава като типична за сезонна, този тип алергия е изключително опасна за здравето, а понякога и за живота на пациентите. При ужилване на алергичен пациент може за минути да се стигне до прояви на алергичен шок и фатален изход. Така че трябва да знаем как да се предпазим. Съветвам всички пациенти, които са имали неуточнени симптоми след ужилване да потърсят съвет от специалист алерголог и да се информират своевременно за възможностите, които имат, за да избегнат потенциално опасна алергична реакция.