0

В сезона на грипа, вирусите и настинките е много важно да наблегнем на профилактиката и да засилим организма си, така че изобщо да не се разболяваме. Ако все пак обаче това се случи, не бива да разчитаме само на лекарствата и антибиотиците, защото както е известно, те не борят вирусите. Задача номер едно е да заредим организма си с витамини и антиоксиданти, за да се борим с болестта. Наред с това обаче трябва да избягваме преяждането и препиването, защото прекалената консумация на алкохол или храна изключва имунитета ни за около 48 часа. Това обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Причината е, че при такава проява на чревоугодие организмът започва да работи в посока обработка на хранителните вещества и силите му отиват в друга посока, вместо да се бори с болестта.
Разболеем ли се, не трябва да пренебрегваме и бабините лекове, с доказано добър ефект, изпитан във времето. Инхалациите, натопените крака в гореща вода, затоплената морска сол, която се слага около носа, и приемът на полезни храни са мощни оръжия.
По времето на грипа трябва да заредим организма си с витамини. Още в първия  ден на втрисане и неразположение трябва да  наблегнем на витамин C, който се съдържа в плодове като портокал и киви. Ако е невъзможно обаче да си набавим витамина по естествен път, може да прибегнем и до хранителна добавка, като дозата не трябва да е повече от 1 грам на ден. Той е мощен антиоксидант, повишава силно имунната защита и спомага разрушаването на малкото вирусни клетки. Разбира се, е добре на наблегнем и на други витамини като A и D.


Още при първите симптоми е препоръчително и да заложим на пилешката супа, която е в народните ни обичаи. Освен че топлото ястие има загряващ ефект, пилешкото месо е богато на сяра, съдържащи аминокиселини в частност цистеин. Те подобряват  функцията на черния дроб да се справи с метаболизиране на разградните продукти на обмяната на веществата и тяхното излъчване от организма, обясни Донка Байкова.


Като превенция от грип и вируси е препоръчително да изяждаме по две скилидки чесън всяка вечер за силен имунитет.
Разболеем ли се, не бива да забравяме да се оводняваме с билкови чайове като лайка, мента и др., защото те са богати на букет от различни антиоксиданти. Много добър е чаят от ехинацея, обясни Донка Байкова. Това е най-мощният адаптоген, подобряващ приспособителните механизми на организма към променящите се условия на околната среда.  Чаят от джинджифил също е верен помощник. Добавим ли лимон и мед, топлата напитка става още по-полезна. В меда се съдържат всичките 400 биологични вещества, част от които са витамини и минерали с антиоксидантно действие и съставки, които имат антибактериално действие. Консумацията му намалява риска от размножаване на бактериите, когато попаднат в организма.
Прополисът и клеевата тинктура също не са за пренебрегване, защото са изпитани помощници. Има много хора, за които от години това е единствената терапия за защита на организма, обясни Донка Байкова.

Гореща вода със сол раздвижва кръвта

Топенето на крака в гореща вода с морска сол е един от най-старите бабешки лекове при грип или настинка. Накисването на крайниците спомага кръвообращението, което, от една страна, подобрява имунната система, а от друга страна, има приспивен и успокояващ ефект. След хидротерапията е добре да легнем на топло и да сложим вълнени чорапи. Много често при грип, вирус и настинка имаме и болки в гърба, раменете, врата и т.н. Затова един масаж също помага за кръвообращението и подобряване на общото състояние.
Морската сол комбинира действието си и при друг бабешки лек – инхалацията на солени пари. Соленият разтвор е благоприятен за тялото. Парите пък успокояват възпалената лигавица.

По една супена лъжица сироп от бъз за профилактика

Сокът от бъз  има противовъзпалителен ефект на горните дихателни пътища. Той е полезен както при превенция, така и при вече развита кашлица. Бъзът може да се консумира под различни форми като чай, сироп или пък на зърна. Можем да взимаме профилактично по една супена лъжица сироп от бъз, разреден във вода, или пък по няколко зърна на ден.
Сиропът може да се намери в магазините, а ако сме  мераклии, можем да си го направим и сами.  В голям буркан се нарежда ред бъз, ред захар и така до горе, след което най-отгоре се слага марля. Получената смес престоява в съда около 20 дни, докато ферментира, след което се прецежда и се слага в тъмни бирени бутилки.

Сокът от цвекло сваля кръвното

Сокът от цвекло помага на хората да тренират по-дълго, сваля кръвното налягане и допринася за предпазване от деменция, инфаркт и инсулт, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от британско и американско проучване.
Изследователи от университета на Ексетър, Великобритания, са установили, че всекидневна доза сок от сурово цвекло дава възможност на хората да тренират с до 16% по-дълго от обичайното. Специалистите са открили и кое е най-подходящото време за прием на полезната течност.
За целта изследователите са давали на участниците в проучването да пият по една, две или четири дози от по 70 милилитра сок от цвекло. Оказало се, че най-благоприятен ефект оказват две дози, приети два часа и половина преди тренировка.
„Сокът от цвекло понижава количеството на кислорода, необходим за извършването на нискоинтензивна тренировка. Това помага на хората да вършат неща, които в противен случай не биха могли да направят. Течността действа и противовъзпалително, което допринася за по-бързото възстановяване на мускулите”, обяснява Кейти Лансли от изследователския екип.