0
Де ето рови в пясъка, после пипа лицето и търка очи с мръсни ръце.
Или пък тича из прясно окосените треви, завира се по храстите, въргаля се по полянките дори и пред блока в града. Амбициозни майки използват лятната ваканция, за да го заведат на басейна. С първите уроци по плуване обаче  идват и първите възпаления на очите.  
Подути клепачи,  
воднисти секрети от очите, дразнене от светлина
– това са най-честите оплаквания, с които децата през ваканцията идват в лекарските кабинети.  
“Чести  в този сезон са алергичните конюнктивити. Особено при ваканциите – защото децата са по-свободни, а и през цялото време нещо цъфти – треви, дървета, храсти , плевели ... Децата се завират навсякъде и играят из тревите”, разказва д-р Славена Стойкова, консултант към детски очен кабинет в болница “Токуда”.
Симптомите  не крият опасност, но са доста неприятни, защото пречат детето  пълноценно да изживее ваканцията си.
Сълзенето е признак на механично замърсяване, дразнене от светлината или алергени. Най-елементарното е, ако човек усети, че нещо е попаднало в очите или започва алергична реакция, да напръска лицето с вода. Така ще отмие цветния прашец, който е попаднал по повърхността на окото. Водата отстранява не само алергените, но и други механични частици.
Вредни прашинки от въздуха са причина за алергичен конюнктивит. Той е реакция към вещество от околната среда, към което човек е свръхчувствителен и реагира с бурна реакция. Очите сълзят обилно, зачервяват се, клепачите отичат и почти се прихлупват.  
Характерен е силният сърбеж
Децата чешат очите си и се опитват да намалят дискомфорта, а всъщност, ако алергенът е някаква прашинка от въздуха, която е полепнала по окото, те я натикват още по-надълбоко и симптомите се засилват.
Най-добре е, ако има такава реакция, а не знаем на какво се дължи, да се търси консултация с алерголог.  
Басейните също са възможен източник на зараза за очите, защото във водата се слага много хлор и други химикали за дезинфекция, които дразнят и възпаляват окото.
“Това може да не е точно алергичен, а реактивен  конюнктивит. Зависи дали причинителят е алерген или става дума за възпаление и замърсяване.
Не винаги в тези състояния може да се докаже алергия към  определен причинител. Децата обаче страдат, защото очите сърбят, лютят и дразнят. В тези случай предписваме капки и, ако това не помогне, е добре да се  консултират с детски алерголог. И не винаги той може да докаже алергия към конкретен причинител. Просто детето може да е свръхчувствително, обяснява д-р Стойкова.
В тези случаи помага измиването на лицето с чиста вода, за да се отстранят полените и всички частици, които дразнят. Добре е, щом малчуганът се  прибере от улицата в дома, да наплиска лицето си, да се направи  промивка и на очите да се сложи хладък компрес. Разумно е навън  да носи тъмни очила и шапка с козирка.