0

П рез есента и зимата, особено след прекарана настинка или грип, човек се поти продължително време, дори без да има температура. Подобна реакция е закономерна, но не е безобидна, тъй като може да провокира отново настинка, а организмът да остане без вода и соли.

Усиленото потоотделяне в хладно и студено време, когато не е предхождано от остри респираторни заболявания, може да се окаже признак на все още недиагностициран ревматизъм, туберкулоза, неврастения, базедова болест, псориазис и екзема.

Затова ако страдате от повишено потене, веднага вземете талон за направление от вашия личен лекар за преглед при невропатолог, психоневролог или ендокринолог. Не е изключено то да е и симптом на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система.

Постоянно влажната кожа е идеална среда за размножаване на гъбички и бактерии.

Понякога, и в редки случаи, при повишено потене се прибягва до хирургично лечение. Към хирургичния метод се прибягва само когато консервативните с лекарства не помогнат. Хирургичният се осъществява с изтъргване на част от потните жлези, най-често под мишниците. Напоследък се използва и инжектиране на ботулитен токсин (ботокс) в участъците на потене. Този метод обаче е много скъп и след 5-6 инжекции трябва да се приложи отново. В повечето слечаи обаче това по-скоро козметичен метод.