0

Д етето се подмокря до петата си годинка. Заедно с него не спи и семейството, за да го събуждат и водят до гърнето. Това състояние обаче не е безобидно. При някои то продължава и след 10-годишна възраст. Макар и тези случаи, да не са чести, те отшумяват при момчетата с пубертета, а при момичетата след първата менструация.

Нощното напикаване, наричано в медицината енуреза, често пъти е наследствено. Обикновено причината е незрялата нервната система. В резултат детето трудно долавя сигналите за пълен пикочен мехур, особено във фазата на дълбокия сън. При други обаче причина за проблема е прекалено дълбокият сън, който не позволя на мозъка да реагира, когато пикочният мехур алармира

и тогава уринирането става неволево. В последните години памперсите също играят роля за този проблем, с тях децата трудно привикват да регулират мехура си. След годинката интервалът между уриниранията е почти час и вече може да се правят опит за ходене в гърне. Но резултатът зависи от детето, някои успяват на възраст около година, други чак на 2-3 годинки.

Нощното напикаване обаче може да бъде и в резултат на стрес, например първите седмици след воденето на детска градина или трудното адаптиране в новата среда. Пак по тази причина е възможно да се получи епизодично и при първокласници. В значително по-малко случаи нощното напикаване може да се окаже симптом за ранен диабет или здравословни проблеми на пикочо-половата система.

При всички случаи е добре да се спазва режим, ако детето заспива с мляко или сок в леглото, тази течност трябва да излезе все пак. Затова премахнете този навик, не давайте течности поне 2 часа преди лягане, ако искате нощите да са сухи. Обикновено напикаването е във фазата на първия сън. Ако го изпишкате към 23 часа, леглото ви ще бъде сухо.

Когато детето се изпуска нощем е необходимо да го заведе на невролог с направление от педиатъра или личния лекар. Ако той отхвърли диагнозата

неразвита нервна система търсете помощта на детски ендокринолог или нефролог.

В никакъв случай не говорете назидателно, когато малкият е подмокрил леглото, за да не му създадете комплекси и трайно чувство на вина, съветват психолозите.

Обикновено момчетата, които не могат да въздържат пикочния си мехур, са сериозни и резервирани деца, с недостиг на физическа енергия. Те са открити, прями и изразяват недоволството си от родители, учители и приятели, без да се притесняват. Смятат, че са неоценени и неразбрани. За разлика от тях, момичетата навън се държат гордо и не търсят помощ, докато вкъщи са подтиснати дори изглеждат отчаяно. Децата над 5-годишна възраст с еурезия във всички случаи са чувствителни и имат нужда от повече внимание, разбиране и човек у дома, с кого да споделят. Ако намерят такъв душеприказчик, проблемът ще изчезна от само себе си.

 

Как да реагираме към проблема?

 

Много е важно какъв ще е подходът на родителите, ако детето страда от нощно напикаване. Тъй като за малчугана ситуацията е достатъчно неприятна и унизителна, трябва да бъдете деликатни и да се стараете максимално да подобрите самочувствието му. Например, като обясните на детето, че има и други като него със същия проблем.

Никога не му се карайте и не го наказвайте, ако през нощта е имало „мокър“ инцидент – това допълнително ще травмира детето. През зимните месеци може да използвате памперси за по-големи деца – така предотвратявате опасността от настинка в студените месеци. Ако през нощта ставате до тоалетна, винаги будете и малчугана, за да избегнете евентуално изпускане

 

Семки от пъпеш гарантират сухо легло

 

Независимо от лекарствата, които ще предпише лекарят за по-лек сън, за да се буди детето, когато мехурът му подскаже, има и ефикасни народни цярове, които се справят добре с проблема еуреза.

В 1/2ч.ч. мед се разбъркват 10 ч.л. печено семе от пъпеш и 10 ч.л. печено семе от метла до получаване на хомогенна смес. Детето трябва да приема по 1 ч.л. от лекарството 3 пъти дневно 20 мин. преди хранене.

Препечени яйчни черупки се стриват на прах. Две супени лъжици от сместа се слагат да врят във вода за 5мин. на слаб огън. Когато отварата изстине, се добавя сокът от два лимона и 3с.л. мед. Отварата се пие за един ден на части.

Равни части сухи стръкове от жълт и червен кантарион се смесват. 2с.л. от билковата смес се залива с 2ч.ч. Вряла вода и се вари на слаб огън за 5мин. След като отварата изстине, се прецежда и се пие по 1/2ч.ч. 3 пъти дневно.

25г сухи листа от червена боровинка се заливат с половин литър преварена вода. Отварата се вари 10мин. И след като изстине, се прецежда. Добавя се 1с.л. мед и се разбърква. Лекарството се пие 3 пъти дневно по половин чаена чаша.