0

Клеопатра, една от най-големите красавици в историята, е имала своите женски тайни за безупречна кожа. Най-известният ритуал за красота на хубавицата е ваната с мляко и мед. Температурата й обаче трябва да бъде близка до телесната, т.е. между 36-37 градуса.

Д-р Сияна Живкова

Изпитание

 

Дерматолозите също са на мнение, че първата стъпка към красивата кожа като на египетската владетелка е да не прекаляваме с горещата вана, особено през зимата. Студените месеци са изпитание за нея. Често кожата се изсушава, става зачервена и раздразнена, побелява или се лющи. Дамите с по-чувствителна кожа я усещат опъната, особено след вземане на душ. Сухотата й се дължи на загубата на вода и липиди. Проблемите са налице по-често през есенно-зимния сезон, обяснява дерматологът д-р Сияна Живкова.

 

За да се радваме на сияен вид, не бива да прекаляваме с много горещи вани, с вземането на душ, с почистващите продукти и не трябва агресивно да трием  кожата  си с хавлиена кърпа. Зле ни се отразява и ниската влажност, студеният и сух зимен сезон, парното, както и недостатъчният прием на вода и течности. Причина може да бъде и наличието на атопичен дерматит или ихтиоза, казва дерматологът.

Ако искате да се радвате на сияйна кожа и през зимата, избягвайте горещите вани, душът трябва да бъде с по-малка продължителност и да не прекалявайте с басейните и сауните. Използвайте меки почистващи средства, които не съдържат алкохол, алкален сапун и парфюм. След баня кожата трябва да се подсушава с потупващи движения, а не с триене. Трябва да приемате много вода и течности, да се използва слънцезащитна козметика и емолиент след баня. Избягвайте алкалните сапуни.

 

 

Кремове

За да помогнем на кожата си да премине по-лесно през този сезон, трябва да използваме редовно овлажняващи продукти, като за предпочитане са кремовете на липидна, а не на водна основа. Особено подходящо е прилагането на емулсии, тип вода в масло, при които преобладава липидната съставка. За да разберете кой е най-подходящият продукт за вас, отидете на дерматолог. Необходимо е да използвате продукти, които съдържат млечна киселина и урея. Уреята, вложена в овлажняващ продукт в процент под 10, има хидратиращо действие върху кожата, а ако е над 10% може да доведе до излющване на кожата. Добро решение е да използвате овлажнител за въздуха у дома.

Съществуват подходящи козметични процедури за дълбока хидратация. Една от тях представлява интрадермално вкарване на хиалуронова киселина, витаминин А, С и Е, алое вера и зелен чай. Хиалуроновата киселина в продукта е представена от три вида молекули – голяма, средна и малка, които се нареждат като скачени съдове в кожата, като най-голямата молекула остава най-отвън и продължава да привлича влага от атмосферния въздух и по този начин запазва кожата хидратирана.

 

Сухият въздух ни разболява

Сухият въздух не само кара кожата да загуби свежестта си, но може да ни докара здравословни проблеми. Ниската влажност по време на зимния сезон, когато у дома работи парно или друг отоплителен уред, може да ни разболее. Той може да е в основата на упорита кашлица, а когато сме болни, сухият въздух потиска защитните сили на лигавицата и пречи на бързото възстановяване. Специалистите съветват още при първи болки в гърлото да приемаме сироп, който да се бори с развитието на инфекцията. Сухият въздух създава неприятно усещане за сухота в гърлото и запушва носа. Той е особено вреден за бебета и малки деца. Сухият и топъл над 21°C въздух уврежда лигавицата и изнежва децата, в резултат на което те често боледуват. Ако сутрин ставате от леглото с пресъхнало гърло и запушен нос, това е сигурен признак, че въздухът в помещението е бил сух. Вземете си уред за измерване на влажността в дома ви. Тя трябва да е в границите между 40 и 60%.