0

К омисията по земеделие в парламента не може да събере кворум близо два месеца, за да гласува спешните поправки в Закона за горите, видя „Телеграф“. Текстът защитава опожарените общински горски терени от инвестиционни апетити за соларни паркове и перки. Последното заседание на ресорните депутати е следващата седмица. Проектът на закон е внесен на 7 август, като Министерство на земеделието го подкрепя, уточни пред „Телеграф“ един от вносителите - депутатът Даниел Петров. 

Напускат 

За гласуването на текстовете на предпоследната Комисия по земеделие от този парламент бяха дошли ресорният зам.-министър на земеделието Мирослав Маринов и шефът на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев. Те чакаха близо два часа да дойде ред на точката за горите, но тогава депутати напуснаха залата и счупиха кворума за втори път, видя „Телеграф“.

Вратичка 

Поправките са създадени веднага след големите пожари през лятото. Според Даниел Петров проектните текстове затварят вратичката, която дава законът да се променя предназначение на опожарените горски терени за ВЕИ паркове. „Нагледал съм се на всякакви пируети как да се заобиколят някои точки от законите на общинско ниво“, мотивира се той. Действащият закон забранява смяна на предназначението на изгорели горски площи 20 г., освен ако Министерският съвет не реши да го направи за целите на държавата.

Личен архив

Принципът важи и за общинските лесове, но съветниците имат право да променят предназначение, ако ще спечели общината. „Това е вратичка, защото ако един инвеститор със солари напише, че част от произведената енергия ще бъде за нуждите на общината, това автоматично развързва ръцете да се гласува промяна на предназначението“, мотивира се Даниел Петров.

Той добави, че общинските гори са заплашени, защото за държавните трябва да решава Министерският съвет, което е трудна процедура, обясни депутатът. Той добави, че вече има сигнали за такива намерения, а един от тях е в Стара Загора. Статистиката на Министерство на земеделието  сочи, че от 1 януари до 24 юли опожарените общински гори са 19 769 дка, държавните 46 706 дка, частните са 12 169 дка, църковните 372 дка, собственост на юридически лица са 3945.