0

Н ад 700 вагона и мотриси са били омазани с графити от началото на 2023 г. насам. Това сочат данните на БДЖ, които „Телеграф“ изиска във връзка с проблема с графитите, които наскоро се появиха и върху новодоставените от Германия по-рано през годината модерни вагони.

Творчество

През 2023 г. изрисувани с графити са били общо 440 вагона и 63 мотрисни влака. Всичките впоследствие са били почистени. От началото на тази година пък омазани са били 172 вагона и 52 мотрисни влака. Teнденцията е намаляваща, но броят на „творческите опити“ върху подвижния състав на БДЖ продължава да е прекалено висок, заявиха от единствения у нас пътнически жп превозвач.

Боя

При установяване на изрисуван вагон той се почиства, когато е възможно, според боята, която е използвана. След рисуване с графити вагоните задължително се почистват съобразно изискванията да бъдат видими номерата на сериите и ревизиите. Задължително е веднага да бъдат изчистени и прозорците. Отстраняването на самите графити обаче става чак при пребоядисването на вагоните и влаковете след приемане за среден ремонт. Това е и причината пътниците да виждат толкова много омазани вагони. Според експерти от БДЖ няма как графитите да се махат своевременно, тъй като процесът по пребоядисването на един вагон или мотрисен влак отнема много време и ресурси. 

Тъмно

Наблюденията на жп превозвача сочат, че подвижният състав на БДЖ се превръща в обект за рисуване с графити в тъмната част на денонощието основно по време на престоя им в гаражните коловози на гарите в страната. Рядкост са случаи, в които вагоните биват изрисувани в депа на БДЖ, тъй като завършването на цял графит отнема много време, а там охраната е засилена и има видеонаблюдение. По гарите обаче, където изобщо има видеонаблюдение, то е по пътническите перони и рядко обхваща отдалечените коловози.

Хванати

През последните две години са заловени четирима души, докато са рисували по вагони и мотрисни влакове с графити. В три случая пък служители на БДЖ са прекъснали „творческия процес“, но „майсторите“ са избягали, без да бъдат заловени. Според запознати графити течението е получило нов заряд успоредно с наблюдаващата се „епидемия“ от употреба на райски газ сред младежите. Според експерти краткотрайното състояние на еуфория и намаляване на способността за рационална преценка може да доведе младите до импулсивно поведение, включително вандализъм. Това се засилва особено в група, а графитите най-често се рисуват синхронно от няколко души. Райският газ засилва и склонността към търсене на адреналин и вълнение, които се добиват от опасността младежите да бъдат хванати, докато рисуват по вагоните.

С постоянна връзка с МВР дебнат „майсторите“

При забелязване на зачестили опити за рисуване с графити в определен район се уведомява съответното РУ на МВР, като със съдействие на дежурни служители на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД се предотвратяват опитите за изрисуване на подвижния състав, заявиха от превозвача. Според тях служителите на БДЖ и на МВР имат добре изградена система за постоянна комуникация с цел своевременно реагиране. Цялостно решение на този повсеместен проблем обаче все още не е намерено.

Искат общественополезен труд за виновните

„Българските железници, без да имам статистически данни, чисто по субективно вътрешно усещане, са най-изрисуваните в Европа“, коментира за „Телеграф“ жп експертът и бивш началник на Изпълнителна агенция „ЖП Администрация“ Симеон Ананиев. Според него единственото решение на въпроса са строгите наказания за извършителите. „Трябва да се въведе общественополезен труд – 15, 30, 45 дни, според степента на нарушението. Когато един рисувач след това чисти вагоните и мие и търка, няма да рисува повече“, заяви Ананиев. Той каза и че от БДЖ трябва да вземат мерки за засилване на охраната на подвижния си състав.