0

Хапвайте плодове и зеленчуци в цветовете на светофара, за да сте здрави. Всеки ден менюто ви трябва да включва даровете на природата в зелено, червено и оранжево, които златната есен предоставя в изобилие.

Чушки

Диетозите съветват да обърнем специално внимание на подправките и по-конкретно на копъра, магданоза и джоджена. Те ще заредят организма с хлорофил и антиоксиданти.През есента не забравяйте да хапвате червени чушки, които са в изобилие през този сезон и са истинска съкровищница на витамин С. От оранжевите зеленчуци наблягайте на морковите и тиквите, съветва специалистът по хранене проф. Донка Байкова.


Червени плодове и зеленчуци като домати, червено зеле, ягоди и цвекло са богати на ликопен и антоцианини, които важни за здравето антиоксиданти. Особено богати на витамин С са ягодите, които могат да се приемат и под формата на фреш. Това е витаминът, които може да ни помогне при среща с инфекция през студените месеци. Средно сурови домати осигуряват 3,2 микрограма ликопен, който помага на организма да произвежда витамин А. Специалистите по хранене препоръчват да получаваме от 2 до 30 милиграма ликопен на ден.

Бета-каротин

Повечето оранжеви и жълти плодове и зеленчуци са богати на бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А. Той подобрява не само зрението и нощното виждане, но също така помага на кожата, зъбите и косите да станат по-красиви. Те също така съдържат фолиева киселина, която е изключително важна за развитието на бебето в утробата.

Зелените зеленчуци са полезни за очите, костите и зъбите. Тяхното съдържание на витамин К помага на кръвта да се съсирва правилно. Суров спанак, който се побира в две чаши, осигурява дори повече от необходимото количество витамин К на ден. От зелената група са богати на витамини C и E, които могат да намалят риска от хронични заболявания. Зелените плодове осигуряват лутеин и фитонутриенти, които могат да ви предпазят от загуба на зрението поради очни заболявания като дегенерация на макулата според North Dakota State University.

Фибри

Така наречените бели плодове и зеленчуци като ябълките,банани, карфиолът и краставиците са с високо съдържание на диетични фибри, които предпазват от висок холестерол. Те са истинска съкровищница на флавоноиди, които са в изобилие в ябълките и крушите. Те могат също така да намалят риска от инсулт, сочи изследване на холандски учени от 2011-а. След десетгодишно проучване на диета те установили, че хората с по-висок прием на бели плодове и зеленчуци имат 52% по-нисък риск от инсулт.


Ягодите ни вталяват, помагат и за здраво бебе

Ароматните ягоди помагат на бъдещите майки, които чакат своя наследник. Причината, е че те съдържат фолиева киселина, която е изключително важна за развитието на ембриона. Затова ако сте сред щастливите бъдещи майки или правите опити да заченете, консумирайте ягоди. Те могат да ни помогнат и в борбата с излишните килограми. В една чаша ягоди има само около 50 калории. Освен това в ароматния дар на природата се съдържат малки количества натрий, захар и никакви мазнини. Често те се използват като основа за много монодиети.Червеният цвят на ягодите се дължи на веществата антоциани, които помагат за изгарянето на натрупаните мазнини. Смята се, че диета, богата на храни с антоциани, предотвратява натрупването на мазнини, като в същото време стимулира и изгарянето на вече натрупаните.

Червено цвекло за сияйна кожа

Червеното цвекло е еликсир на младостта. Според легендите Афродита го е хапвала, за да поддържа красотата си. Редовната консумация на сок от червено цвекло доставя на организма необходимите хранителни вещества, за да се радваме на здрава и сияйна кожа и коса. Макар сокът от червено цвекло да е истински еликсир за нашето здраве, той не бива да се приема в големи дози, съветват специалистите. Причината е, че той има изключително мощен детоксикиращ ефект, поради което могат да се появят гадене и виене на свят. Пийте го в комбинация с моркови. Сокът от цвекло не бива да е повече от 10% от общото количество, което ще приемем. Между 100 и 200 милилитра сок на ден трябва да изпиват хората, които страдат от тежки заболявания, препоръчвал известният лечител д-р Норман Уокър, който сам доживял до 106 години. Важно е да се знае, че до тази доза трябва да се стига постепенно. Между 50 и 100 милилитра на ден - два или три пъти в седмицата, е абсолютно достатъчно при здрави хора.