0

О стра реакция на началника на политическия кабинет на Кирил Петков - Лена Бориславова, предизвика днешния брифинг на прокуратурата. В него от държавното обвинение се оплакаха от системно нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власт. 

В отговор на твърденията им Бориславова заяви, че някои от практиките на прокуратурата ”будят удивление”. А именно - това, че ѝ е отнело повече от 2 години, за да прояви желание да разпита лице, което иска да даде сведения за корупция, а за по-малко от 2 часа е образувала досъдебно производство срещу “вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и не се е състоял”, по думите на шефката на кабинета на Петков. Тя визира проверката срещу заместник министър-председателя Асен Василев за престъпление по служба. Поводът е сигнал от компанията "Инса ойл", в който се твърди, че още на 5-ти януари заедно с други български петролни компании е предложила на правителството конкретни мерки, които да намалят цените на горивата за българските потребители, а в резултат са били извикани на среща на "четири очи" с неясен контекст".

Бориславова бе категорична, че МС няма да предаде на прокуратурата списък с лица, които да бъдат разследвани, каквато покана е получена от спецпрокуратурата.  “Категорично искам да заявя, че такъв лист няма да бъде издавани. Не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва, когото пожелае, ако има достатъчно данни”, допълни тя. “Ако прокуратурата има стари навици, да не ни ги налага чрез такива писма.”, отсече шефката на политическия кабинет на премиера. 

“В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години, Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване и устойчивост беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и прокуратурата.”, отправи критики Бориславова. Подчерта, че България е била осъдена от европейските институции още през 2010 г. заради липсата на отчетност. 

Посочи, че един от основните приоритети на политическата ѝ формация “Продължаваме промяната” е именно връщането на доверието в правосъдието чрез дълбока съдебна реформа. За 100 дни вече сме напът успешно да закрием специализираното правосъдие, отчете Лена Бориславова. Освен това се готви и промяна в структурата на КПКОНПИ. 

По думите ѝ това е само началото. От утре започва да функционира и специална подстраница, която да информира гражданите за законодателните инициативи, как могат да подават най-лесно сигнали до Европейската прокуратура. На нея ще се публикуват и актуални новини във връзка с други органи на изпълнителната власт.