0

Н а заседание, продължило 15 минути, с 137 "за" и 54 против на първо четене бяха приети промените, предполагащи лицата, които са назначени за служебен премиер, да могат да ползват неплатен годишен отпуск - като в Закона изрично да бъде записано, че ще могат да съвместяват и допълнителна длъжност, например премиер на държавата. Това отваря вратата да се върнат след време на поста си.

При преходните и заключителни разпоредби се правят същите промени и в Закона за Сметната палата и този за омбудсмана. Второто четене се очаква във вторник. 

Наложи се в петък Правната комисия в парламента да се събере на извънредно заседание, за да реши възникнал проблем със служебните премиери. В специализираните закони за БНБ, Сметната палата и за омбудсмана изрично беше записано, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна длъжност.

След промените в Конституцията, президентът трябва да избира служебен премиер от този списък с висши държавници. След като стана ясно, че отиваме на поредни предсрочни избори, повечето от потенциалните кандидати, след консултации при президента Румен Радев, заявиха, че не могат да заемат поста.