0

Д вама загинали при авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”. Това обяви премиерът Димитър Главчев. Починалите са офицери - пилоти.

Единият от тях е роден през 1973 година, а другият през 1996 г. Излетели са в 12:17 ч., а катастрофата е станала в 12:30 ч. Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин.

Бойко Кичуков

Той изказа съболезнования на семействата на жертвите.

„Това са инструкторите в 12 база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в 12 база по отношение на този самолет L-39. Самолетът е излетял технически изправен. Той е реновиран”, обясни военният министър Атанас Запрянов.

Бойко Кичуков

Командир Димитър Петров каза, че е бил извършван рутинен тренировъчен полет, планиран отдавна. Подобна задача е била изпълнявана многократно.

„Майор Димитров е един опитните летци на L-39 в България, а старши лейтенант Дункин е млад пилот с много добри, отлични заложби, и беше една от надеждите на базата”, сподели генерал-майор Петров.

„Загубих един от най-добрите си приятели. Мислите ли, че съм малко наказан за това, което се е случило. Какво очаквате от мен?”, отговори командирът на Военновъздушните сили на въпрос дали ще подаде оставка.

Бойко Кичуков

За събота е обявен траур във Въоръжените сили.

ИЗВЪНРЕДНО: Военен самолет падна по време на авиошоу! (ВИДЕО)

По- рано военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA се разби у нас в обедните часове. Инцидентът е станал край Трета авиобаза „Граф Игнатиево” по време на подготовката за утре, за когато бяха предвидени авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто.