0

Б едствено положение обявиха заради нивото на река Дунав.

Медиите при съседите от запад информират, че нощта в понеделник срещу вторник доброволци помагали на спасителите да поставят чували с пясък за ремонт на авариралия насип в Ниса.

Словашкото село Члаба, което се намира близо до границата с Унгария, обяви извънредно положение днес поради покачването на нивото на водата на Дунав в този регион, което се очаква да достигне своя пик в четвъртък, съобщава TASR.

Това става след среща на местния кризисен екип в Нови Замки, в словашкия регион Нитра.

По-рано днес трансграничният мост в Члаба, който свързва Словакия и Унгария, беше затворен поради покачване на нивото на водата в река Ипел.

Според полицията досега на територията на района на Нитра не са докладвани проблеми, свързани с неблагоприятни метеорологични условия, причинени от циклона "Борис".

В същото време броят на жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа нарасна до 18, а доброволци в полския град Ниса издигнаха стени, за да предпазят града от придошлата вода.

Доброволци през нощта помогнаха на спасителите да поставят чували с пясък, за да поправят повреден насип в Ниса, град с население от 40 000 жители в Южна Полша, на който беше наредено да се евакуира рано във вторник сутринта, съобщава Ройтерс.

Град Вроцлав, с 600 000 жители, се готви за пика на притока на река Одра.

Полските власти напълниха 75 процента от гигантски резервоар близо до границата с Чехия, с цел да понижат нивото на водата и да предотвратят припокриването на вълните от наводнения по Одер и Ниса, което се случи през 1997 г., когато масивни наводнения удариха Вроцлав.

Реките все още преливат в Чешката република, докато нивото на Дунав се е повишило в Словакия и Унгария.

Чешко-полските гранични райони са сред най-тежко засегнатите през уикенда, тъй като реките сринаха или повредиха мостове и разрушиха къщи.

Седем души загинаха при наводненията в Румъния, четирима загинаха в Полша, четирима в Австрия и трима в Чехия.

Чешкият премиер Петр Фияла каза, че повече от 13 000 души са били евакуирани, а десетки хиляди чешки и полски домакинства все още са без електричество.

В Унгария, в градовете Вишеград и Сентандрея, северно от Будапеща, властите инсталираха мобилни язовири, подготвяйки се за покачващото се ниво на водите на Дунав.

Будапеща също се готви за пика на прилива и затвори остров Маргит, зона за отдих с хотели и ресторанти, където са поставени десетки хиляди чували с пясък за защита.

*Източник: К1