0

С тарозагорските общински съветници от ПП ГЕРБ ще търсят съмишленици срещу намеренията на правителството да изгражда инсталация за изгарянето на отпадъци на територията на комплекса „Марица изток“, съобщи арх. Мартин Паскалев, председател на постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт.

Старозагорските общински съветници от ПП ГЕРБ ще търсят съмишленици срещу намеренията на правителството да изгражда инсталация за изгарянето на отпадъци на територията на комплекса „Марица изток“, съобщи арх. Мартин Паскалев, председател на постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт.

Групата е депозирала декларация по казуса за предстоящото онлайн-заседание на местния парламент и настоява за повече яснота относно намеренията за бъдещия завод, който ще бъде включен в националния план за средства по Зелената сделка.

Вносителите й искат от управляващите да обяснят какви точно отпадъци ще бъдат унищожавани там и какви мощности от използващите местни въглища топлоцентрали ще бъдат спрени. Идеята за завода замести първоначалните намерения за изграждането на паро-газова топлоцентрала, които бяха лансирани в проектоплана преди година от правителството на Бойко Борисов. Декларацията на старозагорските съветници от ГЕРБ беше предшествана от изявление на народния представител и бивш министър на образованието Красимир Велчев, който в края на м.г. заяви, че решението на територията на комплекса да функционира завод за преработка на отпадъци, обрича на закриване мините.

"В същото време липсва яснота какви ще бъдат алтернативите на хората, които ще останат без работа. Говори се за ново предприятие, където миньорите ще бъдат назначени. Говори се, че то ще се занимава с рекултивация. Но  ще може ли това ново предприятие  да поеме 7000 души, с рекултивация ли ще се занимават всички", попита тогава той и настоя:"Марица - изток " да произвежда електроенергия от въглища поне в следващите 15-20 години. Първо, защото 50 процента от електроенергията на страната в момента е от въглища и ако се стигне до затваряне на мощности, те няма как да бъдат компенсирани. И второ - защото след този 15-20 години вече ще са готови новите технологии, които ще позволят съхранение на електроенергия. "Има работещо решение как да се случи това и то е дело на наши университети. бихме могли да изгаряме биомаса при старите котли и със съответните инвестиции. Това е работещо, ще се изплати и ще носи приход", категоричен е Красимир Вълчев. 

В декларацията – обръщение, адресирана до премиера Кирил Петков съветниците от ГЕРБ задават дузина въпроси, за чийто отговор настояват. Сред тях са кой е инвеститорът, какви отпадъци ще бъдат горени, по какъв метод ще става това, къде ще бъде ситуирана тя и какъв ще бъде капацитетът й.

Темата за изгарянето на отпадъци на територията на комплекса „Марица изток“ е сред най-дискутираните през последните няколко месеца в региона, идеята се възприема „на нож“ от местните хора, които припомнят, че незаконно в продължение на две години в ТЕЦ Брикел край Гълъбово бяха горени боклуци, в това число и внос от чужбина.