0

Мощи на светци бяха открити при археологически разкопки на крепостта Залдапа край Крушари, съобщи проф. Георги Атанасов, ръководител на екипа. Това са 4 костици, част от челюст с 4 зъба и фрагмент от ръка. Светите мощи са намерени върху тухлите в североизточния ъгъл на друга уникална находка – огромна раннохристиянска крипта, която се оказва една от най-забележителните крипти в археологията. Тя е дълга 5,40 м, широка е 3,80 м, а стените й са с дебелина 70 см. В криптата има две помещения, с размери 2,30 X 1,50 м и 2,30 X 2,00 м. В тази крипта могат да бъдат положени три неразчленени тела на светци, обясни проф. Атанасов. ДНК анализ на светите мощи ще определят индивида и хронологията на живота му. Такива изследвания обаче се правят само в чужбина и са много скъпи. Освен мощите, в криптата са открити 2 монети и сребърен медальон с алфа, омега и христовия знак. Според проф. Атанасов, откритата крипта е без аналог в археологическите разкопки.

На Залдапа се правят разкопки за трета поред година. Това е най-голямата римовизантийска крепост във вътрешността на България. През първата година бе открита епископската базилика. Миналата година екипът разкри огромна крипта под олтара на базиликата, с размери дължина 3.80 м, широчина 2.50 м и височина 2.50 м. При сегашните разкопки е установена големината на базиликата, която се оказва една от най-големите – дълга е 62 м, а на входа й има две кули звънарници, които по принцип рядко се откриват”, обясни проф. Атанасов.

Големите крипти трябва да бъдат проучени, категоричен е специалистът. Той се надява журито към Министерството на културата да обърне внимание на тези открития и да помогне, а кметовете на Крушари и на с. Добрин са обещали да изградят защитно съоръжение, за да бъде запазено откритото до следващите разкопки. Подготвен и проект за консервация и рестарврация.

Разкопките в Залдапа станаха възможни с помощта на Община Крушари. „Официално даваме по 10 000 лв. от бюджета, но с помощта от хора, техника и гориво, сумата става 15 000 лв. Първата година на разкопките Министерството на културата даде 40 000 лв., втората година – 8 000 лв., сега – нула лева. За да бъде опазено всичко това, трябва общината да стопанисва обекта. Областна управа издаде акт за собственост. До Министерството на културата ще бъде изпратена цялата папка с документи и се надяваме МК да предостави обекта за стопанисване на Общината”, каза кметът на Крушари Добри Стефанов.