0

И ндже войвода, Ангел войвода, Панайот Хитов и други славни българи цъфнаха по дърветата в парка, който води до 33-метровия светещ кръст над Благоевград. 

Преди няколко дни баща и двамата му синове се заели с осъществяването на патриотичната идея. Целта е децата да помнят славната ни история и великите българи. Явно тримата мъже са решили, че мемориалният комплекс „Памет и вяра“ е точното място за поставянето на портретите на велики българи, които са част от пантеона на родната история. 

Анализ

Това обаче не е съгласувано с институциите, не е търсено разрешение и от община Благоевград. „Извършена е проверка от служители към звено „Инспекторат“. Към момента не е установено кой точно е закачил портретите върху дърветата. Предстои специалисти да направят анализ дали използваните за това винтове не увреждат кората на дървесината. Ако това е така, то снимките ще бъдат свалени, винтовете премахнати, а след това портретите ще се закрепят по начин, който щади дърветата“, заявиха вчера за „Телеграф“ от община Благоевград. 

Инициатива

Всеки, който реши да се разходи в Заева поляна, може да види ликовете на значими за българската история герои - Индже войвода, Ангел войвода, Панайот Хитов, Тодор Каблешков, Стефан Караджа, Иван Вазов, Васил Левски, Райна Княгиня, Гоце Делчев, Георги Раковски, генерал Георги Вазов, полковник Борис Дрангов, Стефан Стамболов, пилота Димитър Списаревски.

Infomreja.bg

По този начин всеки жител и гост на Благоевград ще си припомни историята ни, докато се разхожда в зеления кът, ще се върне назад във времето на хайдушкото движение, на борбата за освобождение и обединение на България. „Похвална е тази инициатива, защото дава дължимото на делото и паметта на български герои.

Стига да не се увреждат дърветата от винтовете. Надяваме се, че община Благоевград ще надгради тази патриотична акция, за да бъде още по-паметно и запомнящо се изкачването до кръста“, твърдят благоевградчани. Край пътеката в мемориалния комплекс „Памет и вяра“ има надписи с мъдри цитати. Един от тях е „Там, където има воля, има път“ на загиналия под хималайския връх Шиша Пангма български алпинист Боян Петров.

Така всеки в Заева поляна ще може да съчетае разходката с един по-различен, но също толкова важен урок по българска история, докато стигне до кръста, осветен през 2013 г. от покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил.