0

Уникалните мозайки на древния Филипопол ще бъдат представени в Париж от кмета на Пловдив Иван Тотев и от заместника му Александър Държиков. Двамата вече заминаха за френската столица, където ще презентират красивите открития от Голямата и Малката базилики, както и от подлез „Археологически”. Целта на визитата им е мозайките на Пловдив да бъдат вписани в световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Мозайките от Раннохристиянската епископска базилика са на площ от близо 2 декара. Те изобразяват красиви сцени с птици и символи. Голямата базилика на Филипопол е строена през 4-и век и е една от най-големите на Балканския полуостров. В подлез „Археологически” бе намерена мозайка с лика на богинята на мира Ейрене. Мозайките на малката базилика са не по-малко ценни. На 20 ноември в Париж предстои откриването на изложба „Римското мозаечно наследство на Филипопол”, на която ще присъства и зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Едни от най-красивите мозайки в Голямата епископална базилика са от 4 век и изобразяват медальон с паун с разперена опашка и библейски сцени. Друга част от мозайките разкриват извора на живота, папагали и други птици. Според ръководителя на археологическия екип Жени Танкова това е ранно-християнско изкуство.

„Като почнахме разчистването, най-напред излезе медальон с пауна, който е почти на 100% запазен и който води богомолците през централния вход на базиликата. Около него има медальон в квадрати, които са ситуирани ромбовидно с птици. Това е първи пласт мозайка, която я датираме от втората половина на 4 век”, разказа през миналата година Танкова. Тогава тя уточни, че с колегите й археолози са имали данни, че на това място е имало мозайка, но не са очаквали находката да е така добре запазена и толкова красива. „Изненадани сме от много добрата запазеност на западния фасаден зид на базиликата, от входовете, от добрата запазеност на мозаечния под и от тези невероятни сцени, които открихме”, каза по време на разкопките Жени Танкова.

Голямата епископска базилика е 3-корабна, едноабсидна с мозаечен под на две нива. Идеята е до 2019г. целият комплекс да бъде превърнат в музей на открито с пешеходни зони и районът да бъде облагороден.