0

П резидентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това гласи съобщение от администрацията на държавния глава, изпратено малко след като служебният премиер Димитър Главчев обяви, че правителството предлага президентът да води делегацията ни.

Като мотиви се изтъкват, че държавният глава не приема някои положения от приетите от правителството на Димитър Главчев рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

СЛЕД КРАЯ НА КОНСУЛТАЦИИТЕ: Румен Радев: Има още време докато се дадат крайните оценки

От президентската администрация обясниха, че вчера, 26 юни 2024 г., Министерският съвет одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО. Срещата ще бъде от 9-ти до 11-ти юли във Вашингтон. „Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа „да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев”, се казва в съобщението от „Дондуков” 2.

Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО, пишат от неговата администрация.

Те припомнят, че от първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. „На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана”, гласи съобщението на президентството.

По-късно Димитър Главчев потвърди в Брюксел, че ще води българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли. Попитан дали след отказа на Радев да оглави делегацията, той ще поеме тази задача, Главчев отговори, че не е останало кой друг.

От Министерството на отбраната също излезе с коментар след отказа на Радев. „Във връзка с изразената официално позиция на Радев по отношение на участието в Срещата на върха, Министерството на отбраната изразява следното становище: Приетото решение за такава среща е регулярна и официална утвърдена процедура през последните години. Целта е приемане на мандат в защита на националния интерес и участие по въпросите от дневния ред на такъв тип високо ниво мероприятие. В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност. Позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази в Алианса. Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ. Решението да участва или не, си е лично негово”, заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. „В контекста Украйна, който е елемент на официалната позиция, искам да уточня, че подкрепата, която страната ни оказва, е изцяло в съответствие с решението на НС. Тя ще продължи дотогава, докогато е необходима”, коментира още заместник-министърът на отбраната.

*Източник: NOVA