0

Тази седмица ви предлагаме продължението от разговора ни с бившата Царица на розата в Карлово и бикини фитнес шампионка Христина Караколева. Пред „Здраве с Телеграф“ тя обръща специално внимание на активността като част от цялостното възстановяване след раждане.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Царица на розата и шампионка по бикини фитнес Христина Караколева: Почувствах се по-добре, след като качих 6 килограма

За спецификите и отношението на раждалите жени към спорта експертът говори като човек, който вече трупа и личен опит, отглеждайки своя син Емил. Христи дава много ценни съвети и обобщава, че периодът след раждането е не само емоционално силно зареден, но и важен от гледна точка на отношенията, които в бъдеще ще формират майките и децата. А физическото движение е отличен мост, през който може да преодолеем всякакви трудни етапи.

Бебе

„Йога, танци, плуване, разходки, упражнения със самото бебе... Това са част от нещата, които могат да помогнат на жените да се възстановят по-бързо и ефикасно след раждане. Не е нужно задължително да се ходи на фитнес. Има интересни неща, за които не е нужна специална екипировка и които могат да се правят и вкъщи. Подходът е индивидуален и го определяме много внимателно за всяка жена, която ни потърси“, обяснява Христи, която сериозно е поела по пътя на коучинга и заедно с партньора й Димитър Николов работят и с все повече дами.

„Цялостният коучинг съчетава елементи като психология и мотивация, движение и активност и вече след това идва и храненето, което е много важно най-вече от гледна точка не само за да се набавят необходимите за организма вещества, но и да се не се прекалява с калориите. Има различни здравословни и вкусни рецепти“, отбелязва още шампионката. Иначе според специалистите активните жени, които имат изградени навици за повече движение, може да се завърнат към тренировките от 6-ата до 8-ата седмица след нормално раждане и от 8 до 10 седмици след секцио.

Специфики

„За възстановяването след раждане има специфични неща и е важно преди колко дни е раждала жената, как е раждала, има ли да сваля килограми, кои са слабите звена, които трябва да се заздравяват, как върви възстановяването. Детайлите са наистина много. Като хубава и полезна препоръка може да обобщим, че е добре да се изхожда от активността и младите майки да се опитват да включват повече дневна активност в ежедневието си. Не е необходимо задължително да ходят на фитнес. Достатъчно е да излизат с децата си и да се занимават със спорт. Това помага за възстановяването след раждането както чисто физически, така и психо-емоционално. Движейки се и бидейки в по-социална среда, за тях е по-полезно, отколкото да се изолират вкъщи с детето. Говорим, ако са съвсем млади майки с много малки деца“, казва още Караколева.

„Важно е и каква е била бременността, колко активни са били. С някои жени, които са спортували по време на цялата бременност може да продължим тренировките по един начин, при други, които е трябвало да лежат повече, се тръгва много по-консервативно. Като цяло посоката е към движението. На възстановяването след раждане не бива да се гледа само като на стремеж да си върнем старите килограми отпреди бременността. Трябва да има по-дългосрочна визия и да вярваме, че може да изградим много по-добра форма отпреди. Да създадем нови навици и умения, които след това ще са пример, който ще се пренесе и върху децата. Зaлогът в това отношение е наистина много голям“, уверена е младата майка.

Хормони

„При майките след бременност има голяма част атрофирали мускули и звена, което изисква спечифични натоварвания и тренировки спрямо човека и спрямо тези мускули. След това има заздравяване на тазното дъно и корема. Жените като цяло искат стегнати дупета и бедра, за което също има упражнения. Хормоните също трябва да се имат предвид и да се търси връзка с периода на кърменето. Доста жени започват да не се харесват и с тях трябва да се работи и от психологическа гледна точка. От треньорска гледна точка има тънкости в това как се комуникира с тези клиенти, как се мотивират, как им се налага определен, полезен за тях начин на мислене. Трябва да се обясни и добре аргументира, че не е трябва да се изпада в крайности и в специални диети, а да се търси съвсем лек калориен дефицит“, съветва специалистът.

Ежедневие

„Важно е да се съобразяваме и с това, което ни тежи в ежедневието, и да видим как да го коригираме. Когато една жена е недоспала, стресирана и напрегната, тя има нужди от съвети как да спи, да почива, да търси един цялостен баланс. Говорим за процес, който се напасва спрямо конкретния човек. Има начини да се подобри сънят и да се оптимизират дейностите така, че да остава време за всичко. Коучингът по отношение на здравословния начин на живот е полезен и с това, че дава насоки и търси специалисти, които могат да решат проблеми извън спецификата на треньорската работа. Ако дете не спи нощем, значи има проблем, за който съответният лекар ще помогне. Ако клиентът ни е недоспал, ще му спестим сутрешното кардио, за да не се изморява допълнително. Ще включим обаче кратки активности през деня, храната ще бъде бързо усвоима. С наличното вкъщи могат да се правят упражнения за бедра и дупе, които да са ефективни“, добавя Христина и съветва още майките 40 дни след раждане, преди да започнат да тренират, да вземат разрешение от лекар и да си направят елементарен тест в домашни условия за наличие на диастаза (раздалечаване на правите коремни мускули след раждане) и ако има такава, да не предприемат силови тренировки, които не са с треньор, и да не правят коремни преси. „При наличие на диастаза трябва да се правят упражнение за дълбоки коремни мускули, а не да се прибягва към коремни преси и силови тренировки“, подчертава експертът.

СЪВЕТИТЕ НА ХРИСТИНА

Първо - Поддържайте мотивацията си

Това, че след раждане времето за самите вас е намаляло, не значи, че не можете да си върнете формата. Напротив, може да се постигнете дори по-добра.

Второ - Не е нужно да се правят дълги тренировки

Кратки занимания с наличното също може да ви изненадат със своята ефективност.

Трето – Вкусни и прости рецепти

Потърсете съвет и ще намерите достатъчно вкусни и прости рецепти за приготвяне на храната.

Четвърто – За всичко има решение

Ако сами не успявате на ги намерите, има насоки към различни специалисти, които ще ви помогнат.

Пето – Разнообразно меню

Хранителният режим трябва да е разнообразен и здравословен, за да се компенсират дефицитите. При нужда може да се приемат и витамини.

Активността няма да попречи на кърменето

След нужните изследвания Караколева се връща във фитнеса заедно със своето бебе Емил

 След нужните изследвания Караколева се връща във фитнеса заедно със своето бебе  Емил
Личен архив

„Жените да не се притесняват, че заради спорта и активността може да им спре лактацията и да не могат да кърмят“, обръща специално внимание на една много важна тема Христина Караколева. „Стига тренировките да са нормални и консултирани със специалисти, ефектът от тях е само благоприятен. С храненето също трябва да се внимава и да се търси баланс, който да е еднакво полезен и за майката, и за детето“, добавя шампионката, която сама едва изчаква лекарите да й позволят да се върне към своята рутина и веднага отива във фитнес залата. Веднага след раждането само е увеличила крачките движение и е правила упражнения у дома. След като преминава през необходимите изследвания, взима бебето и се връща във фитнеса.