0

Н а 29 юни и Източната, и Западната църква честват паметта на великите апостоли Петър и Павел, които се наричат Първовърховни първопрестолници и Вселенски учители. Техните имена носят 160 413 българи, гласят последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Имен ден идната събота празнуват Петър, Петя, Павлин/а, Полина, Камен, Павел и производните на тях.

Апостолски

Интересно е, че тази година няма Петров пост. Наричан още Апостолски, той цели напомняне за гоненията и страданията на първите християни, които тръгнали да проповядват Божието слово по четирите края на света. Отец Никола Николов от Хасково обясни, че заради късната дата на Великден Петров пост обаче няма да има. „Даже тази седмица в сряда и в петък се блажи. Това е заради Петдесетница, която е господски празник“, разясни още духовникът.

Симон

Свети апостол Петър заедно с брат си апостол Андрей е първият ученик на Христос. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава „камък“, му дал Сам Иисус Христос. Когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. На което Христос отговаря: „Блажен си ти, Симоне... Аз ти казвам: ти си Петър (Petrus), и на тоя камък Аз ще съградя Църквата Си“ (Мат. 16: 16–18).

Разпъването на на Свети Петър. Картина от Мазачо, 1426 г.

 Разпъването на на Свети Петър. Картина от Мазачо, 1426 г.
nopoezia.wordpress.com

Петър следвал неотлъчно Спасителя до деня на Възнесението Му. В нощта на залавянето на Христос Петър се отрекъл от Него три пъти, но после горчиво се разкаял. След Възнесението на Иисус и слизането на Светия Дух апостол Петър проповядвал и вършил много чудеса и изцерения в Палестина, Мала Азия, Гърция и други страни. Накрая отишъл в Рим при гонението на Нерон и бил осъден на разпъване. По негово желание бил разпънат с главата надолу на 29 юни 67 г. Католическата църква чества светеца и като първи епископ (папа) на Рим, а 29 юни е официалният празник на Ватикана.

Савел

Свети Павел е роден като Савел и е единственият от 12 апостоли, който не е от Христовите ученици. Той бил фарисей и участвал в гоненията срещу християните и дори в убийството на свети първомъченик Стефан. Обръщането му към Христос станало в резултат на небесно знамение. На път за Дамаск Савел ослепял от необикновена светлина и чул Божия глас от небето: „Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш“. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатия, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова е наречен „апостол на езичниците“.

Около 67-а година Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Тъй като бил римски гражданин, не бил разпнат, а бил посечен с меч на 29 юни 67 г.

Братя близнаци

Интересно е, че в народните вярвания Христовите апостоли са не само братя, но и близнаци. Свети Петър е по-могъщият от тях. Той пазел портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него, или да го отпрати към ада. Апостолът бил неумолим спрямо собствената си майка, която изпратил в ада, тъй като се оказало, че лошите ѝ постъпки на Земята са натежали повече от добрините, които сторила приживе.

Курбан

Според традицията на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца. Традиционен за празничната трапеза е „бял мъж“ или „кутмач“ - характерно за празника ястие, приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно. Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

Ябълки

В църквата се носят ябълки петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве. Този обичай се спазва особено стриктно от семейства, в които има починало дете, и е свързан с народните вярвания за райската градина.

В нея растяло златно ябълково дърво, около което кръжали душите на починалите деца. Когато майките им раздавали ябълки на Земята, светецът им позволявал да си откъснат плод от райското дърво. Майките обаче не бивало да отхапват от тях.

Ергени

Вечерта на празничната трапеза сядали старите и женените, а момите и ергените посрещали изгрева на слънцето. Девойките берели дванадесет вида цветя от дванадесет различни поляни и ги поставяли под възглавницата си, за да им се присъни този, за когото ще се омъжат, надявайки се, че ще е точно онзи, когото обичат.

Евкалипти спасяват манастира на свети Павел

Според църковното предание отсечената глава на св. Павел продължавала да слави Господа и три пъти се удряла в земята и на мястото на тези удари бликнали три извора. Те дали името на днешния католически манастир „Свети Павел от Трите извора“.

Той е основан през VI век, но многократно е бил изоставян поради нездравия си климат, породен от околните блата и мочурища. През 1868 г. с неговото възстановяване се заемат монасите от Ордена на трапистите. Те започват да засаждат евкалиптови дървета, известни със своите свойства да побеждават маларията. След присъединяването на Папската държава към Кралство Италия през 1870 г. трапистите придобиват в собственост от държавата поземлен имот от около 4500 декара, но с условие да засадят в тях не по-малко от 125 000 евкалиптови дървета.