0

А рхеолози откриха изцяло запазена мраморна маса при проучванията в крепостта „Петрич кале“ в община Аврен. Масата е открита при проучването на помещение в кулата на крепостта.

Археолози откриха изцяло запазена мраморна маса при проучванията в крепостта „Петрич кале“ в община Аврен. Масата е открита при проучването на помещение в кулата на крепостта.

Кулата е била запълнена със строителни отпадъци при рухване, което е станало вероятно в края на 3-ти и началото на 4-ти век. Тя беше запълнена почти до горе с хоросан, строителни материали, цели сегменти, които са рухнали от стените й. Масата е открита при разчистването на отпадъците от срутването, което е помогнало на археолозите да открият всичко запазено, а кулата да е в автентичен вид, съобщи ръководителят на проучванията Мария Манолова-Войкова. Тя уточни, че датировката на масата е от късноримската-ранновизантийска епохи или 4-5 век.

Според специалиста това е изключително рядък паметник и първата в България такава открита запазена маса с много фина полировка. Диаметърът й е около 1,2 метра фин мрамор. Подобни такива са открити в Гърция и Турция, но това е първият случай в България за цял и много запазен подобен паметник, обясни Войкова. В момента реставратор  работи по нея и при всички случаи тя ще влезе в експозицията на музея.

Войкова обясни, че планът на кулата вече се е очертал напълно с различни преправки, извършени във времето и с това на практика проучването приключва. В момента започва работа по аварийната консервация на зидовете на кулата, които са в много добро състояние, но въпреки това, се нуждаят допълнителна защита, най-вече от защитно покритие.

Според Войкова, северно от Стара планина няма крепост с така добре запазена архитектура и тя е забележителен паметник, който наистина си заслужава по-специално внимание и грижа. Всички останали са били малко или много разрушени по време на варварските нашествия през 5-6 век. Освен масата, при проучванията са открити и много предмети, които са характерни за такъв вид гражданска постройка – керамика и монети от късно римската и ранно византийската епохи.

С нови археологически находки, открити в стопански двор, се похвалиха в края на археологическия сезона и от Девня. Некропол и останки от късната Античност са открити при спасителни разкопки, съобщи кметът на града Свилен Шитов. Работата на терен е била в частен стопански двор в района на някогашната северна крепост на античния Марцианопол.

Сред намереното от екипа археолози, начело с д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна и Иван Сутев от Музея на мозайките в Девня, са некропол от средните векове и останки от сгради от късната античност.

"Намерени бяха човешки останки, като на мястото е имало християнски гробове. Под тях обаче излязоха и части от антични сгради“, уточни кметът на Девня. Екипът е намерил медни монети и части от керамични съдове. Находките тепърва ще бъдат проучвани.

„Ще очаквам с интерес да разберем повече за нашите предци. Резултатът от работата на археолозите, дори в толкова малък участък, е поредното доказателство за богатото културно-историческо наследство, с което разполага нашият град“,  добави Шитов.