0

Ч ужденци от Великобритания, Германия и Ирландия идват да лекуват зъбите си у нас. Това съобщи пред „Монитор“ д-р Бойко Бонев от Катедрата по обществено дентално здраве към Медицински университет в София. Той беше един от участниците в Третата национална конференция по медицински и здравен туризъм, която се проведе в сряда и четвъртък тази седмица. Д-р Бонев обясни, че чужденците посещават нашите зъболекари, за да ползват комплексно лечение -

 

от обикновена пломба до поставяне на имплант

 

Лечението у нас излиза 3-4 пъти по-евтино от други държави, допълни той и разказа, че българите живеещи в чужбина, масово лекуват зъбите си у нас, обикновено през лятото и по празниците.

На един зъболекар у нас се падат средно по 984 пациенти, съобщи още д-р Бонев. Той допълни, че наред с другите лекари стоматолозите ни също напускат страната и отиват да работят в чужбина. 1100 зъболекари са изтекли в чужбина през последните осем години – от 2007 до 2015 г., съобщи още д-р Бонев. Зъболекарите ни търсят по-добра реализация в страни като Великобритания, Германия, Холандия и скандинавските държави.

 

По 4-5-има кандидати пък се борят за едно място

 

за да следват стоматология в Медицинския университет. В него се обучават и кандидат-зъболекари от страни като Гърция, Италия,Кипър, Турция и др. Медицинският университет в София има пет от пет първи места в новото издание на рейтинговата ни система.

Както „Монитор“ вече писа, по време на форума стана ясно още, че в бензиностанциите до морето няма тоалетни за хора с увреждания. Директорът на Агенцията на хора с увреждания Минчо Коралски обясни, хотелите у нас също не са пригодени за нуждите на инвалидите, което пречи на развитието на социалния туризъм.

През миналата година социалният туризъм чрез рехабилитация и лечение е донесъл 2,5 млн. лв., а тази приходите през 2015 г. ще достигнат 3 млн. лв, стана ясно още по време на конференцията.