0

У нас подготовката за Великден започва с основно почистване на жилището, което се извършва преди началото на Страстната, или Тъжната седмица. Ако сте приключили с тази досадна домакинска част и не сте боядисали яйцата на Велики четвъртък, още има възможност да го направите днес на Велика събота.

Първото яйце е червено и след като се натъркат бузите на децата, за да са румени, здрави и червени, то се поставя над иконата. На самия ден се сяда на богата трапеза, на която за пръв път след постите се сервира блажна храна. Преди да се пристъпи към ядене, се чете молитва, а членовете на семействата един на друг си разменят червени яйца с думите: „Христос Возкресе“ и „Воистину Возкресе!“. А ето какви са великденските традиции в други държави.

Гърция

На юг от нас, в съседна Гърция, трапезата също е богата, като тук задължително присъства магерицата, агнешка чорба, застроена с яйце и лимонов сок. Гръцкият козунак се нарича цуреки, като в тях често се поставят червени яйца, с които се изпичат. Традиционните десерти са кулуракията - маслени курабии с форма на венец и вкусна баклава с орехи. Наред с това за южната ни съседка са характерни и великденските кифлички и гевреци със стафиди, пудра захар и орехи, които също се приготвят на Велики четвъртък. Приема се, че те трябва да се пазят до следващия Великден, като през това време ще са талисман и ще пазят дома и семейството.

Румъния

На Велики четвъртък се боядисват яйцата и се меси и пече козунакът, известен като пасха, чиято форма наподобява отворения гроб на Исус Христос. В най-близката река се хвърлят черупки от яйца. В събота през нощта заедно с яйцата и козунака в румънските църкви се носят купи с храна, която се благославя и се освещава от свещеника. Тази храна се носи вкъщи и рано сутринта в неделя се яде от цялото семейство.

Англия

Основни блюда на празничната трапеза на англичаните е агнешкото месо със зеленчуци, а също и специалните кифлички със стафиди и канела, върху които се прави вдлъбнат кръст, пълен с пудра захар и глазура. Специално за децата се организират състезания с търкаляне на боядисани яйца, а за победителите има приготвени кошнички с вкусни лакомства.

Италия

Тук също правят козунаци коломбо, които обаче се отличават от българските по това, че са с извара и лимонов сок и имат формата на гълъб, символизиращ Св. Дух. Традиционна за празника е и солената великденска торта с яйца и сирене. Гвоздеят на трапезата и тук е агнешката мръвка, което се поднася с вкусна и свежа пролетна салата с много зеленчуци, сирене и зехтин.

Испания

В другата средиземноморска държава празникът е известен като Семанта Санта, като тук се организират цели религиозни процесии и шествия начело с фигури на Исус Христос и различни светци, високи по 3-4 метра. Някои от участниците в процесиите са с островърхи шапки, препратка към Светата инквизиция през Средновековието.

Франция

В различните региони на Франция съществуват различни кулинарни традиции за Великия ден на Христовото Възкресение. Сред най-характерните блюда на трапезата са: агнешката главичка със сос от трюфели и пълнеж от черен дроб, бекон и ароматни билки. Правят се и бисквити с форма на агънца и шоколадови камбанки. Сред най-предпочитаните десерти са: бадемова торта със захаросан портокал, палачинки със сладко и сирена. Характерно е и криенето на боядисаните яйца от децата, които трябва да ги търсят из цялата къща.

Португалия

Традиционното великденско ястия за тази страна е сладката баница фолар с украса от твърдосварени боядисани яйца. За празника децата получават подаръци яйца, а родителите им – захаросани или солени и също боядисани в различни цветове едри бадеми.

Германия

Козунаците тук са заместени от сладкиши със стафиди, а вместо агнешко месо се набляга върху различни стекове и вурстове. И тук е помислено за децата, които трябва да търсят и да открият предварително старателно скрити из къщата кошнички с боядисани яйца и др. лакомства. В Северна Германия по стара традиция  се прави великденско колело от дърво, напълнено със слама и съчки, което се запалва и се търкулва по някой по-голям наклон. Ако колелото стигне невредимо до подножието, това е знак за бъдещ берекет. На др. места пък се палят огньове, които се прескачат за здраве подобно на нашето Благовещение.

Австрия

Черешката на тортата във великденската трепаза в Австрия е „торта Павлова“, украсена с целувки и много плодове. Освен нея специално за празника се приготвят кифлички с кръст и различно месо: агнешко, овнешко, пилешко, говеждо със зелунчуци.

Швеция

Любопитното тук е, че яйцата ги носи не великденският заек, а великденското пиле. Затова празничният цвят е жълтият. Великденските яйца тук се правят от картон, като в тях се поставя по един голям шоколадов бонбон. Децата обикалят по домовете и събират яйца и лакомства, а в замяна благославят стопаните с върбови клонки и магически заклинания.

Унгария

В Унгария според традицията агнето, преди да бъде сложено да се пече, трябва да се полее и да се измие с вино. Освен него на трапезата се поднася и шунка, както и баница. Мъжете пръскат останалите членове на семейството с парфюм за плодородие, а дамите черпят с яйца, алкохол и ръчно направени от тях сладкиши.

Полша

В съседна Полша се поднасят главно студени меса, гвоздеят сред които е белият салам с чесън, който се поднася гарниран с цвекло. От десертите заслужава да се отбележи агнето от разтопена захар, символизиращо Христовото Възкресение, както и сладките щрудели с мак. На Великден се поднася и специален хляб, замесен от постно тесто, съставено само от ръжено брашно и мая без яйца и млечни продукти. Отгоре този хляб се украсява с кръст.