0

Б роколито съдържа огромни количества питателни вещества, включително витамин С и сулфорафан, известен със своите антиракови свойства. Освен тях, за укрепване на имунната система могат да се консумират моркови и сладки картофи, които са богати източници на антиоксиданти и бета-каротин, но ако са от доказано чисти почви.

Не забравяйте за селена. Той забавя процесите на стареене, мощен антиоксидант е, способен да блокира атаките на свободните радикали. Тъй като пренасищането с това вещество е вредно за организма, селенът, трябва да се консумира в умерени количества. Най-добрите източници са бразилският орех, морските продукти и пълнозърнестите храни.

Запасете се с флавоноиди. Те притежават силни противотуморни свойства, укрепват имунната система и възпрепятстват образуването на отоци. Мощни флавоноиди са кверцетин (съдържащ се в жълтия и червения лук, броколито и италианската жълта тиква), ликопен (който се съдържа в доматите) и елагова киселина (чийто източник е гръцкият орех).

Увеличете консумацията на пробиотици. Техните бактерии играят важна роля при храносмилането, помагат за поддържането на здрава имунна система и блокират развитието на вредните организми в стомаха. Богати на пробиотици храни са лук, чесън, артишок, банани и кисело мляко, със съдържание на живи култури.