0

Лято, море, прохладна вечер край барбекюто и... рояци комари. Тези ужасни натрапници са способни да развалят и най-приятната почивка, като я превърнат в истински кошмар.

За съжаление обаче понякога употребата на репеленти, които да отблъскват насекомите, не е никак безвредна особено в присъствието на бебета и малки деца. Специалистите препоръчват до 6-месечна възраст да не мажем хлапето с никакви лосиони, спрейове и други такива. Иначе ефикасните спирали, които се палят подобно на ароматни пръчици, пък отделят във въздуха отровни изпарения. Така сме изправени пред въпроса как да се защитим от досадните кръвосмучещи и да спестим десетките ухапвания по тялото на детето си. За щастие има някои природни репеленти, които можем да отглеждаме в саксия и да поставим невидима защитна мрежа около себе си и дома си. Освен това голяма част от тези растения намират своето приложение и в кулинарията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Народно

Пример за това е босилекът. В народната медицина той се използва като болкоуспокояващо и противовъзпалително растение. Има антисептично, противоспазматично и леко възбуждащо действие. И на всичкото отгоре е истински враг на комарите. Поставено на терасата то гони тези насекоми от територията на жилището ни. Заедно с това растението е обичана подправка, която се съчетава особено успешно с домати в салатата, както и при подправянето на месни блюда. Не по-лош избор е ментата. Нейният аромат дразни кръвосмучещите и те бягат надалеч. Освен това ментата е неизменна част от летните коктейли. Така ще може спокойно да се наслаждавате на мохитото си, без да гоните натрапници във въздуха с вестник в ръка. Друг отличен избор е маточината. Нейният безспорен плюс е, че тя е много издръжливо растение, устойчиво на суша, което позволява спокойно да заминете на море, без да се тревожите, че ще загине. Друг прекрасен съюзник в борбата с комарите е цитронелата. Екстрактът от растението е най-често срещаната съставка в купешките репеленти. Тя всъщност е красиво многогодишно растение, което излъчва силен аромат. Ако искате да се предпазите от досадните насекоми, може да поставите саксии с цитронела около веранда или тераса. От летящите твари отлично пазят също бял равнец, както и така наречената коча билка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Красиво

Именно ароматите на тези растения са основната им противодействаща сила. Ето защо не е нужно задължително да ги отглеждаме в саксия на балкона. Не само подправките от кухнята имат такъв ефект, а също и много цветя. Така например можем да си направим прекрасен букет от невени, арегатум (синьо пухче), тагетес или лавандула, който да поставим във ваза. Тези красиви растения също отблъскват комарите. И като говорим за красота няма как да не споменем петлюга, сарацения, мехурка, венерина мухоловка, непентес и росянка. Тяхната хубост обаче е измамна, тъй като всички те са хищни растения. Работата им е да изяждат летящите, досадни твари. Отглеждането им у дома обаче е свързано с някои специфики и особености. Те са претенциозни, виреят най-добре във влажна и кисела почва, а в смеската им трябва да има мъх или речен пясък. Не трябва да се отглеждат в глинени саксии, а пластмасови, които обаче задължително трябва да имат отвор за оттичане на водата. Хищните растения се нуждаят от много светлина, а температурата в помещението през деня не трябва да надвишава 30 градуса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хитрости

Миризмата на ванилия е любим за много хора и непоносим за кръвосмучещите. Ароматни свещи с такова ухание също без проблем ще ни отърват от неканени гости. Ако намажем кожата си с техния восък, резултатът ще е още по-добър. Друга хитринка е да използвате спрей с ароматизирана вода за уста (например с ментов дъх), за да напръскате около вашия дом и вашите растения. Този метод е наистина ефикасен. Или пък можете да се натъркате с кърпички за сушилня. Комарите не обичат и техния аромат. Купичка с нарязани лимони също върши добра работа. Друго отблъскващо нещо, което често използваме, е чесънът. Той помага както при вътрешно, така и при външно приложение. Това важи и за витамин B1, който можете да пиете като добавка. Той променя аромата на кожата и отблъсква комарите.

 

Домашна рецепта срещу насекоми

Освен в саксия обаче можем да си спретнем и домашен репелент под формата на мазило. За тази цел са ни нужни само три съставки – 1/2 л чист спирт с нисък процент, за да не изгорите кожата, 100 г карамфилови зърна и 100 мл бебешко олио (или масло от бадем). Първо накиснете зърната от карамфил да се мариноват в спирта. Оставете ги да предстоят четири дни. Разбърквайте сместа всяка сутрин и вечер. На четвъртия ден добавете олиото и лосионът е вече готов за употреба. Внимателно разтъркайте няколко капки в откритата кожа на ръцете и краката. Същата смес можете да използвате и ако домашният ви любимец е прихванал бълхи. За другата домашна рецепта са нужни 15 капки масло от лавандула, 3-4 с.л. екстракт от ванилия, 4-5 с.л. лимонов сок. Смесете съставките заедно със 100-150 мл вода, а получената течност съхранявайте в бутилка с пулверизатор, чрез който лесно ще разпръскате репелента върху кожата, осигурявайки й защитен слой.