0

К омпютърът и електронните джаджи вече взимат жертви. Преди няколко години Световната здравна организация обяви компютърната пристрастеност за вид зависимост наравно с наркотиците, алкохола, хазарта. Това стана, след като 12-годишно момче почина пред лаптопа си от изтощение и обезводняване. В Китай, Холандия и САЩ вече има открити клиники за лечение. Там терапията е както при наркоманиите – усилен физически труд, спорт и, разбира се, никакъв достъп до мрежата.

Но стигне ли се дотам, вече е късно. Важно е родителят да забележи първите признаци и да вземе мерки. Шест признака показват, че нещата излизат извън контрол:

- Импулсът да се седне пред компютъра е непреодолим. Не помага дори подаръкът. Неплатеният интернет докарва детето до нервна криза.

  • Настроението му е променливо и е много раздразнително, когато е далече от IP-о или не държи в ръцете си джаджа. Това са и признаците на абстиненция при наркоманите.

  • Малкият геймър променя характера си – става затворен, отказва контактите, по-близки са му виртуалните, отколкото реалните приятели. Успехът в училище спада. Сънят се нарушава, често е изпълнен с кошмари, а през деня изпитва страх, тревоги и натрапливи състояния.

  • Детето започва да лъже за прекараното време пред компютъра. Най-често лъже, че е в нета, за да подготвя уроците си.

  • Очите стават зачервени и пресъхнали, кожата е бледа със сенки под очите, получава главоболие, оплаква се от схванатост и болки във врата и кръста. Появяват се болки в пръстите и подутини в ставите.

  • Речникът се променя. Той става беден, лаконичен, в разговорите преобладават компютърните термини.

При появата на тези симптоми или дори само на няколко от тях потърсете детско-юношески психолог.