0

Дали за да покрием белите коси, или пък просто за да променим цвета на косата и визията си, прибягваме до боите. Какви рискове обаче крие това и как да щадим косата си, за да изглежда бляскава и витална?

Всъщност има два типа проблеми, които може да предизвика самата боя за коса и те са свързани с въздействието й върху кожата на главата. Най-честата грешка, която допускаме, е да се боядисваме, въпреки че сме склонни към разраняване на скалпа и обилен пърхот. Това обясни пред „Монитор“ дерматологът д-р Росица Денчева. Тогава проблемът може да прогресира и ако не прекратим използването на бои или пък не се намали възпалителната реакция, може да доведе до неприятни последици.

„В случая говорим, ако имаме подлежащо заболяване на скалпа. За съжаление те не са никак редки, тъй като върху скалпа действат и шампоаните, балсамите, цялата стилизираща козметика, която ползваме ежедневно. Така че съвсем не говорим за хипотетични ситуации“, обясни д-р Денчева.

Вторият тип реакция е

 

алергизиращото въздействие

 

на боята върху скалпа. Това зависи от индивидуалната чувствителност на всеки човек. Независимо дали боята е с амоняк или без, можем да направим реакция към нея. Според д-р Денчева често срещана грешка е, че купувайки си боя без амоняк, смятаме, че не сме застрашени от алергични реакции. „Напротив. Те също имат алергизиращи фактори. Затова е добре да си правим тестове 24 часа преди прилагането на боята върху косата. Това има голямо значение и можем да се предпазим, ако видим, че кожата ни реагира. Затова не бива да пропускаме тази стъпка“, препоръча дерматологът.

Смяната на цвета също може да доведе до реакция. Например ако сме ползвали боя от една марка в по-светла гама, а след това се боядисаме в червеникаво или кафяво, също може да окаже влияние. Причината е, че се добавят нови багрила към състава на преди това използваната боя.

Другото, което трябва да имаме предвид, е токсичният ефект. Става дума за изсушаващото действие на боите, появата на цъфтящи краища, липсата на виталност. Когато използваме боя с доста по-светли тонове от естествения ни цвят, тогава се налага да използваме обезцветител. Това може

 

да промени структурата на косъма

 

косата губи блясъка си, няма виталност, нарушават се здравината й. В някои случаи в хода на боядисването не е изключено да получим и усилен косопад. Много лесно можем да направим връзката между смяната на боята и появата на косопада. Тя е доста ясно изразена.

 

 

Специалистите съветват да боядисваме цялата коса веднъж на 3-4 месеца

 

Желателно е да мажем само корените, тъй като косъмът изтънява в крайните си части. Ако пък имаме косопад, е добре да сменим боята и да се консултираме с дерматолог. Тогава се прибягва до терапия с различни ампули, серуми, смяна на шампоана.

„По отношение на боята не бих казала, че има подходяща. По-скоро има такива с по-добро качество. Няма характеристики, по които можем да сме сигурни, че няма да имаме реакция“, обясни д-р Денчева.

Тя уточни, че сухата коса е много по-склонна към травмиране от различни химикали.

 

  д-р Росица Денчева, дерматолог

 

Безвредна ли е къната?

 

Натуралните къни нямат негативни ефекти върху скалпа. Проблемът обаче е, че в голям процент от продаваните в търговската мрежа продукти има добавени химически субстанции, които засилват оцветяването на косата. Тогава сме изправени пред същия риск, както при боядисването.

Много момичета пък започват да боядисват косите си от ранна възраст. Затова дерматолозите съветват да проверят дали не са склонни към реакции на кожата.

„Трябва да се убедят, че скалпът им е здрав, преди да нанесат боя. Ако имат някакъв проблем, трябва да посетят дерматолог и заболяването да бъде отстранено. Също така не бива да изчакват, ако се появи някакъв сърбеж“, коментира д-р Росица Денчева. Тя уточни, че много голям процент от хората са свръхалергични към много от съставките на боята, но в такива ситуации или трябва да прибегнем до боя, която не съдържа тези субстанции, или трябва да се откажем от боядисването. Това се отнася и за шампоана оцветител. Той не бива да съдържа съставки, към които сме алергични. Все пак става дума за химически вещества, влагани в козметичен продукт.