0

Студът сковава всичко, включително и кожата ни. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-тежко е състоянието на епидермиса. През зимата дори и най-мазната кожа страда от недостиг на влага. Екстремните температури, пронизващите ветрове, замърсяването на въздуха и понижената влажност са предизвикателства за нейната защитна бариера, а отоплителните уреди нанасят допълнителни вреди. Контрастът между климатичните условия навън и по-високите температури вътре (разликата често е около 20 градуса) нарушава баланса на повърхностния епидермален слой и по този начин намалява регенеративните му способности. Това предизвиква неприятно изсушаване- намаляване на водно-липидната защита. В резултат на това кожата става по-чувствителна и лесно ранима.

През зимните месеци се отчитат понижени защитни сили на организма. В този сезон зачестяват вирусните инфекции, което изтощава организма ни и го прави значително по-податлив към типично кожните вирусни заболявания. Такива са херпесите – херпес на устните, лабиален херпес, варицела и тежко протичащия херпес-зостер, а също и типични кожни заболявания като обостряне на атопичния дерматит, екземните състояния на ръцете и ходилата, себорейния дерматит на лицето и скалпа. Тяхното активиране е свързано и с относителната липса на слънчеви лъчи.

Ето и някои препоръки относно грижите за кожата през зимните месеци:

Почистване и ексфолиране на кожата
Особено важен е изборът на подходящ почистващ продукт. При суха кожа на лицето е добре да се използва почистващо козметично мляко. При по-мазна кожа се препоръчва измивна пяна, а след това тоник, който не е на спиртна основа, за да не дехидратира. Измиването на тялото е хубаво да става с душ-олио или синдет, известен още като сапун-без-сапун. Откажете се от използването на антибактериален сапун и се къпете с топла вода, а не с гореща. Твърде горещата вода лишава кожата от естествените й мазнини. Според лекарите, оптималната продължителност на водните процедури не трябва да превишава 10 -15 минути. Препоръчително е тялото да се хидратира преди и след баня. В първия случай парата ще ускори попиването на продукта в кожата, а във втория – продуктът ще запечата влагата в порите.

Ексфолирането на мъртвите кожни клетки от повърхностните слоеве поддържа кожата свежа. През зимата този процес не трябва да бъде неглижиран. Вместо традиционните ексфолианти може да се използват и лосиони със салицилова киселина.

Нанасяне на овлажняващи средства
Това трябва да се прави след всяко измиване или къпане. Недостатъчното омазняване понякога води до възникване на различни типове лишеи и екземи, задълбочават се и фините линии и бръчки. При хронична дехидратация кожата ни губи тонуса и еластичността си. За по-сухите и напукани участъци по кожата използвайте продукт с глицерин и природни съставки като мента, канела, мед или невен. И трите са ефикасни при нарушена епидермална структура, а и подобряват циркулацията на кръвта. Памучните ръкавички или чорапки също задържат влагата. Трябва да се отделя специално внимание на ръцете, защото е нужно да се овлажняват по-често, отколкото тялото.

По-специална грижа за лицето
Използването на подходящи медикаменти е от особено значение за запазване на здрава и жизнена кожа. Продуктите от летните месеци в повечето случаи са неподходящи за зимата. Добрата за сезона козметика е на базата на масла от бадем, алое вера, авокадо, ший, минерални масла, алфахидрокси киселини и хиалуронова киселина, а не на водна основа. Важно е те да се нанасят непосредствено след измиване на кожата минимум 2 пъти дневно – сутрин и вечер. Ако през лятото се ограничавате с употребата на един крем (дневен или нощен), през зимата задължително използвайте и втори. Нощният крем е важен и трябва да бъде по-мазен и по-питателен в сравнение с дневния. Докато спите той увлажнява кожата в дълбочина за целия следващ ден.
В случаи на изразена дехидратация и поява на бръчки по кожата на лицето, към тези продукти могат да се добавят и дълбоко овлажняващи процедури като мезотерапия или мезолифт. Това е по-агресивен начин за борба с ефектите на студа и годините.
Препоръчителна е и употребата на балсам за устни.

Слънцезащита през зимните месеци
Слънчевите лъчи в комбинация със снега могат сериозно да навредят. Затова нанасяйте продукт с широкоспектърна защита около 30 минути преди излизане – както в града, така и на ски почивка. Задължително използвайте дневен крем с SPF минимум 15. Поради високата надморска височина на зимните курорти риска от изгаряния е значима. Редовното нанасяне на фотозащитен крем намалява и риска от развитие на злокачествено заболяване на кожата. Както и през летните месеци особено важно е това за децата, които се излагат на действието на ултравиолетовите лъчи.

Въпреки че козметичните продукти с хидратиращи, омекотяващи и подхранващи съставки играят основна роля в грижите за кожата през зимата, за да подсилите действието им е добре да консумирате много пресни плодове и зеленчуци, както и много течности. Така тялото ви ще има достатъчно водни запаси, за да се справи със сезонния стрес.