0

Пелоидотерапията, или по известна като калотерапия, е източник на здраве и красота от природата, познат от древни времена. Учените твърдят, че древните римляни са били първите, открили ползите от калта. За това има доказателства още през 120 година пр. Хр. Смята се, че Клеопатра и царицата на Шева са сред първите и най-пристрастени привърженици на спа процедурите със световно известната черна кал от Мъртво море. Много хора са на мнение, че точно този вид кал има не само терапевтични, но и разкрасяващи свойства. Някои хора се отдръпват щом се заговори за кални бани, защото ги свързват с мръсотията. Тази, която се използва за кални бани, далеч не е обикновената кал. Името на процедурите е малко подвеждащо, но реално лечебната кал представлява комбинация от глина, вода, вулканичен прах, почва, морски водорасли и различни видове остатъци от растения, минерали и други. За про цедурата тази кал се
смесва с минерална вода, за да се получи желаната консистенция, която се загрява до около 37 градуса (понякога и до 39) и се нанася върху тялото.
Оставя се да изсъхне за около 45-60 минути – най-добре е това да стане под пряка слънчева светлина. Следва да се отмива с хладка вода, която в най-добрия случай е минерална. Накрая е добре да се легне за известно време в топло легло, за да се постигне оптимален ефект. Този тип спа процедури ози тип спа процедури имат антивъзпалително действие, успокояват раздразнената кожа, отпускат мускулите, облекчават болки в ставите, подобряват циркулацията


на кръвта, действат като много ефикасна терапия за детоксикация на организма, имат силно благотворно и възстановително действие върху кожата - подобряват здравето и вида й.
Както всяка монета и тази си има друга страна. Калните бани могат да доведат до нежелани, негативни ефекти. Те не се препоръчват за хора с венерически болести, кръвотечение, туберкулоза, сърдечно-съдови проблеми и разширени вени. Най-доброто решение, ако не сте сигурни дали са подходящи за вас, е да се консултирайте с лекар. Калните бани са най-добрият начин за детоксикация. Причината е, че се случва чрез кожата, която е най-големият дишащ орган в тялото. Легендите гласят, че една от най-красивите жени, живели някога по Земята, Клеопатра, най-редовно я е използвала за да извлече благотворния за кожата й ефект. Тя съдържа над 20 различни вида соли и минерали, сред които магнезий, калций, калиев бромид и органични елементи. Друг пример за емблематична за спа процедурите минерална смес е лечебната кал от бърдата в централна Европа. Тя се образува в продължение на хиляди години и се състои от остатъците от различни растения - цветя, треви и билки. Едва 3% от тази кал е глина, а останалата част са изходния продукт от процеса на разлагане на растения, който съдържат биоминерали, витамини, аминокиселини, хормони от растения, мастни киселини и други. Този вид кал се използва в Европа вече над 200 години. България е прочута с минералните си извори, а лечебна кал се намира най-много именно по такива места. Най-големите залежи се намират в Бургас и Поморие. От свойствата на лиманната кал може да се възползвате и във Велинград, Шабла, и Тузлата.