0
Че ешите са с перфектен състав. Белтъчини и мазнини почти отсъстват. Основно са въглехидратите и то тези, които са полезни – това са така наречените сладки въглехидрати - олигозахариди.
Във всеки плод балансът между фруктоза-захароза-глюкоза е различен. Колкото повече фруктоза има, толкова по-добре. Черешите са един от фаворитите. Фруктозата е много полезна, защото има различен метаболитен път от глюкозата и от захарозата. Тъй като тя не се отлага като резервна мазнина, дори да ядем по-големи количества, човек може да яде спокойно, без да се страхува, че може да напълнее.
Другата полза е, че черешите са богати на витамини.  Съдържат рутин по-малко каротини. Особено важни са пектините – това са фибрите. Черешите са добър източник на калий. Съдържат още калций, магнезий, фосфор – една  богата гама от есенциални нутриенти. Всички тези съставки „работят” в полза на нашето здраве.
На първо място защото повишават секрета от храносмилателните жлези, подобряват усвояването на мазнини, белтъчни и въглехидрати. Усилват моториката на стомаха и на червата -  така подобряват изхвърлянето на излишните остатъци, които не са усвоени.
Те потискат гнилостната чревна микрофлора, която създава риск от възпаления на дебелото черво и рак. Стимулират образуването на жлъчен сок, който е особено важен за храносмилането.
Благодарение на високото съдържание на калий черешите имат диуретичен ефект и помагат за изхвърляне на токсините от организма а с тях и отпадните вещества на обмяната, които се задържат в организма. Заради високото съдържание на калий черешите поддържат алкално киселинното равновесие в организма. И  алкализират средата – нещо, от което силно се нуждаем при  съвременния начин на живот  и хранене. Това също допринася за детоксикацията. Благодарение на доброто съдържание на пектини черешите „ловят” токсични вещества от храната или попаднали в организма от околната среда и  помагат за изхвърлянето им от организма.
Черешите потискат метаболизма на въглехидратите и пречат за превръщането им в резервна мазнина.
Този плод има доказано протективно действие на сърцето и кръвоносните съдове. Подобрява сърдечната дейност заради богатото съдържание на флавоноиди  - най-вече в тъмните сортове череши, пречат на слепването на тромбоцитите, а с това и на запушването на кръвоносните съдове.
Имат и доказано антираково действие благодарение на пектините, които чистят дебелото черво.