0

- Г-н Русев, какво е положението на плажа в Бургас?

- В момента сме на зелен флаг. Има морски вятър. Вълнението е между 1-2 бала.

- Влязохме ли в сезона на удавянията?

- Тази година бяхме малко изненадани с мъртви вълнения. Плажът официално отваря на 1 юли. Сега не е открит официално. Ние работим от 1 юни и поетапно взимаме спасители. Първо бяхме 2 поста, следващата седмица станахме 4 поста и на 1 юли официално ще открием сезона до 31 август с пълен капацитет спасители и лекари на плажа. Двата смъртни случая от понеделник и сряда станаха на моста, който е в неохраняема зона. Отговорността за него е на общината или държавата. Трябва да се вземат кардинални мерки за този мост, да се сложи постоянна охрана или полицаи, или спасители, които да отговарят специално за моста. Той е 280 метра дълъг. Има табели, които казват, че къпането е забранено, има и спасителни пояси на няколко места, има и камери, обаче хората не слушат.

Спасителят Добрин Добрев от Варна пред "Телеграф": Паниката е най-лошият съветник в морето!

- Какво се случва най-често, когато скочат – чупят си главите или не могат да плуват?

- Мостът е на две нива. Той е висок – първият етаж се пада между 5-6 метра, а вторият - на 10-12. Двата инцидента станаха на първия етаж. При скачане оттам се получава шок, защото все едно падаш в бетон. Човек, който не може да плува и падне по гръб или по корем, може да си пръсне сърцето, може да направи и гръбначно-мозъчна травма. Първият случай – при скока 18-годишното момче си удря главата в ръба на моста и потъва. Той е бил с група, като другите също са скочили. Тогава обаче имаше вълнение, то беше четвъртия ден на сулгана. И двата инцидента станаха около 15:30-16 часа. Вторият случай е с мъж на 47 години. Той беше на третата тераса, която е на височина между 150-200 м. Човекът е хвърлил спасителния пояс във водата и скача след употреба на алкохол. При скока му се пръска сърцето. Според мен това беше опит за самоубийство, защото никой не скача от третата тераса, а винаги от първата, която е и по-ниска.

- Казахте, че тази година мъртвото вълнение ви е изненадало, защото е настъпило по-рано?

- То по принцип се появява август месец или около 20 юли. Поради климатичните изменения времето се променя непрекъснато. От 1 до 20 юни нямаше никакво вълнение. От 20 до 25 юни се получи. То се получава, когато има вятър от север или североизток. То е със силна ветрова вълна или т.нар. мелтем, вдига вълнението до 3-4 бала, а силният вятър подкопава дъното, стават дупки и ями. Получават се подводни течения и морето започва да дърпа. На втория ден, ако вятърът спре, остава т.нар. сулган. Той може да продължи до 10 дни.

- Колко спасители ще охранявате бургаския плаж от 1 юли?

- Трябва да открием всичките 11 поста. На всеки има по двама спасители с работно време от 8 до 18 часа. Вече ще имаме и пълен комплект медицински лица и линейка. Така ще бъде до 31 август. До края на септември ще има дежурни.

- Бургазлии бързо дойдоха на плажа още с първите топли дни, това опасно ли е, тъй като още не сте в пълен състав?

- На 1 юни беше много топло, но водата беше студена – 18 градуса. В интерес на истината много бързо се стопли. За една седмица, от 1 до 7 юни, стана 23-24 градуса и хората започнаха да плуват. В момента е 26 градуса, а сме в края юни.

- Хората се вълнуват дали е чиста водата. Вие какво мислите?

- Когато има вълнение - не е. Изхвърля водорасли, бяха се появили и медузи. Преди дни водата извади мъртви делфини. Те идват от корабите и рибарите. Освен това много дъски, сандъци, дървета доплуват до брега. Водата вади и торбички, клечки, бутилки. В момента не е хубаво за плуване, защото е пълно с водорасли. Може да се плува успоредно на брега, на 20 метра, обаче ще те клати, защото отвсякъде влизат вълни и водорасли. Най-хубаво за плуване е сутрин между 6 и 11 часа, докато духне морският вятър. Следобед морето става бурно.

- Кой плаж е по-добър – бургаския или варненският?

- Бургаският плаж е по-добър, защото варненският е с много скали, ивицата е по-тясна, дори водата е по-студена с 3-4 градуса. Масово хората идват на Южното Черноморие. Бургаският залив е по-затворен.

- Има ли недостиг на спасители като цяло?

- По принцип има. Тази година има голямо търсене, защото болшинството от спасителите карат курсове за работа на басейни, а за море няма спасители, защото работата ни е трудна, работим по 10 часа и разстоянието между постовете вече е на 150 метра един от друг. Навремето бяхме 17 поста, сега сме наполовина, бяхме към 40 спасители, сега сме около 20. На бургаския плаж се събират около 15 000-20 000 души, един спасител трябва да наблюдава около 1000 човека вместо на 30-40 по инструкция. Средната възраст при нас е 50-55 години, млади момчета няма. Най-старият спасител е на около 70 години, най-младият – около 25. От 20 човека, които карат курс за спасител, 16 са за басейн, 4-ма са за море. На басейна е по-лесно, условията са по-добри, а заплатите са като на море – 1500-2000 лева. Към момента не се возим на джетове, работим с въже, буй и плавници.

- Колко често имате опасни ситуации?

- Почти всеки ден имаме случаи и те не са само за водни инциденти. Ние търсим изгубени деца, баби, дядовци. Ние сме за всичко, търсят ни за всичко, дори колко струват шезлонгите. Само на нашия плаж са по 1,20 лв. чадърът и шезлонгът.

- Колко са удавянията?

- Миналата година беше една от най-тежките – има над 50 удавени за цялото Черноморие. През 2021 бяха около 25 човека, 2022 – 30 човека. До момента за тази година са 5-6 случая, като има удавени и на друг тип водни обекти.