0

В ъншното министерство командирова допълнително служители заради наплива на чужденци от трети страни, предимно от Азия, които искат да работят у нас.

„Консулските служби работят с максималния си капацитет. МВнР предприе редица мерки в организацията на работата им, които включват и увеличаване на кадровия състав на най- натоварените мисии с 15 дългосрочно командировани служители и местни лица. Допълнително, както всяка година, в помощ на консулските служби се изпращат и краткосрочно командировани служители, като периодът на командировките покрива целия летен сезон. За летния сезон на 2024 г. общият брой на командированите служители е 69“, посочиха от външно пред „Телеграф“. Към момента финансовият ресурс, предвиден за командироване на служители от МВнР в помощ на консулските служби, е почти напълно усвоен, уточниха още от министерството.

Дефицит

Както „Телеграф“ пръв писа, заради дефицит на работна ръка у нас работодателите, особено в земеделието и туризма, вече масово търсят сезонни работници от трети държави като Непал, Бангладеш, Индия, Узбекистан и др. Бизнесът обаче бие аларма, че институциите нямат достатъчно ресурс, за да издават навреме толкова много визи.

„Проблемът не е само във външно, а по цялата верига – от дирекция „Миграция“ към МВР, през Агенция по заетостта, ДАНС и чак тогава се стига до МВнР“, коментира пред „Телеграф“ шефът на Обединени бизнес клубове Веселин Халачев, който има най-преки наблюдения по отношение наемането на работници от Узбекистан.

Хора

По думите му в много от консулствата няма достатъчно хора, които да издават визи. Според него това се отнася най-вече до мисиите, които обслужват Узбекистан, Киргизстан и Непал. „В Ташкент консулската служба се движи от местна жителка. От България пращат подкрепа, но едва през юни, когато е вече много късно. В Италия например правят това още февруари-март. А ние чак през юни, юли и август пращаме още хора в посолствата. В консулската служба трябва да са поне трима. Обработването на едно заявление за виза отнема 20 минути до половин час. На ден могат да се обслужват само по 15-16 души. Това важи и за консулството в Ню Делхи, което обслужва и Непал, откъдето идват много работници у нас“, каза Халачев. По думите му се стига и до комични ситуации – работникът си подава документите в консулството през април, а оттам му казват – елате за визата на 23 ноември. Затова много кандидати за работа у нас вече отказват на българските работодатели, тъй като заради бавните процедури междувременно си намират работа другаде.