0

С ънят на открито подобрява имунитета на децата. Затова малчугани от столичната 79 детска градина „Слънчице“ за пръв път спят под открито небе в двора на градината си. „Дрямката под дебелата сянка на дърветата не е практика, а е част от спорни и водни игри, организирани на открито. За децата обаче сънят навън се оказва истинско изживяване“, подчерта пред вестник „Телеграф“ директорът на детската градина Калина Иванова.

Изследвания

„ На мнение сме, че когато условията са благоприятни, сънят на открито ще бъде от полза за децата. Вече редица изследвания показват, че не само престоят и игрите навън, но и сънят на открито подобряват имунната система. Може би затова в много държави сънят навън е нещо напълно нормално и никой не го приема като новина. Аз смятам, че това е нещо, което тепърва ще се вижда и в България редовно“, коментира пред вестник „Телеграф“ директорът на детската градина Калина Иванова.

Идеята за дрямката под открито небе дошла от медицинския персонал на градината. Екипът показал на директорката дебелата сянка на дърветата, която се оказала идеална за целта „Имаме щастието в нашата детска градина да има много зеленина и стари дървета с огромни корони, както и кътове като минипарк. Децата извеждаме ежедневно“, каза още тя.

Дрямката под открито небе би бил още един начин децата да прекарват повече време на открито по време на сборните групи през лятото, когато има много деца. „Много от градините в София и страната не са климатизирани. В нашата градина има климатици, но въпреки това няма как да се сравни въздухът в затворено помещение с въздуха на открито“, сподели още Иванова.

Децата, родени в дигиталната ера, се нуждаят от контакт с природата. Изследвания показват, че играта сред зеленина подобрява дори зрението. В днешно време децата наистина имат нужда от това, защото прекарват много време пред екраните у дома си. Много от децата споделят, че прекарват вечерта си, като играят на таблет например, отбелязва ръководителят на детската градина.

В детското заведение се организират така наречените сървайвър игри „Децата много се вълнуваха от разказа как се оцелява и как се спи сред природата. Медицинските ни специалисти в кабинета обаче много често говорят за ползите от престоя на открито, от игрите и връзката с природата“, споделят от градината.

Децата не са задължени да спят навън. Две от тях не пожелаха да спят в двора и отидоха в спалнята.

Според Калина Иванова, ако такъв тип следобеден сън бъде въведен в детските градини, ще има родители, които няма да са съгласни. „Зад всяко наше действие има задължително различен тип реакция. В случая обаче ми направи силно впечатление, че от страната на родителите на нашите деца нямахме негативна реакция. Забелязах и отзвука в социалните мрежи. До голяма степен съвременните родители подкрепят тази практика. Те се интересуват от здравословен начин на живот и съвременните тенденции в отглеждането и възпитанието на деца. За да са адекватни спрямо новостите, сме длъжни да слушаме, така да се каже, гласът на новото време“, смята още директорката.

Гората вдига IQ-то на децата

Зеленината вдига IQ-то на децата. Белгийски изследователи от университета Хаселт са анализирали над 600 деца на възраст между 10 и 15 години от различни области на страната и са установили, че съществува пряка връзка между техния коефициент на интелигентност и достъпа им до природата.

Учените стигат до извода, че увеличение от само 3% в зелените площи на квартала, в който децата живеят, повишава с 2,6 пункта средното ниво на IQ. Тази връзка се наблюдава при децата от всички социално-икономически среди. Това предполага, че връзката между природата и когнитивното развитие не е свързана единствено с възпитанието и финансовите възможности на детето. Причината за положителната връзка между зелените площи и по-високия коефициент на интелигентност засега не е ясна. Според изследователския екип децата, които живеят в по-зелени квартали, имат по-ниски нива на стрес, изпитват по-малко шумово замърсяване и имат повече възможности за социални игри.

Наличието на повече зелени площи насърчава дейностите на открито, които подобряват здравето и улесняват социалното сближаване, посочват изследователите. „Резултатите показват, че зелените площи могат да бъдат от полза за интелектуалното и поведенческото развитие на децата, живеещи в градските райони“, посочват авторите на проучването, което е публикувано в медицинското издание PLOS Medicine.