0

Начинаещи лекари отказват заплата от 920 лева, която им се осигурява от болниците, в които могат да специализират, и заминават в чужбина, където работят и специализират едновременно, установи проверка на „Монитор”.

Между 350 и 400 млади лекари всяка година не само току-що завършили, но и такива до 45-годишна възраст, си изваждат удостоверения за работа в чужбина, уточни председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Това е почти един випуск, уточни председателят на съсловната организация.

Неостойностяването на лекарския труд години наред е една от причините да се стигне до тази криза. Тя се подсилва и от недостатъчното финансиране чрез клиничните пътеки. Като се прибави и агресията срещу медиците в последните години, е пределно ясно защо младите колеги не искат да остават в страната, коментира той.

Оказва се, че голяма част от лечебните заведения не могат да осигурят заплати от 920 лв. на лекарите специализанти.

От Българския лекарски съюз уточниха, че в немалко болници лекарите обучители взимат по-малко, между 600 и 800 лева заплата, отколкото специализантите.

Според д-р Венцислав Грозев е редно ръководителите на клиники и катедри в медицинските университети да променят отношението си към младите хора, да се създадат предпоставки за тяхното развитие и да създадат свои школи, както е било в миналото. Така те ще подготвят достатъчен брой млади специалисти, за да не се почувства недостиг, когато те се пенсионират.

Като най-уязвими от недостиг на лекари, където дефицитът ще се задълбочава в следващите години, той посочи Родопите и Североизточна България. Там, по думите му, няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти.

В общинските лечебни заведения трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага един хирург да си поделят три болници в три населени места, коментира д-р Грозев.

Проблем е и броят на медицинските сестри.

Необходимото съотношение между лекари и медицински сестри трябва да е 1:2. На практика у нас към момента е 1:0,9.

Ако тази тенденция се запази в следващите четири години, е под въпрос как ще се изпълняват медицинските стандарти, разписани от държавата, безпокоят се в Българския лекарски съюз.

Когато въпросните стандарти не могат да бъдат изпълнени от едно лечебно заведение, то не може да сключи договор с финансов партньор, в случая с Националната здравноосигурителна каса, обясниха оттам.

Директорите да изпълняват наредбата и да наемат специализанти. Младите лекари трябва да имат възможност да работят тук, в България. Така коментира проблема Пенка Георгиева – председател на Пациентската организация „Заедно с теб”. За осигуряване на достойна заплата, мениджърите могат да търсят възможност общините да поемат част от финансирането на стипендиантите. Трябва да се даде шанс на младите медици да останат в България. Може да се потърси партньорството и на местни фирми, които да поемат някои от тях, докато завършат специализацията си, каза още Георгиева.