0

П отенциално смъртоносни "вампирски" бактерии с жажда за човешка кръв са открити от учени.

Според лекарите инфекциозните организми се стремят към кръв - точно като акулите. Бактериите, търсят и се хранят с човешка кръв в новооткрит феномен, който изследователите наричат „бактериален вампиризъм“. Те казват, че откритията им могат да подобрят живота и здравето на хората с възпалителни заболявания на червата.

Американският екип, ръководен от учени от Вашингтонския държавен университет, откри, че бактериите са привлечени от течната част на кръвта или серума, който съдържа хранителни вещества, които могат да използват като храна. Един от химикалите, към които бактериите изглеждаха особено привлечени, беше серинът, аминокиселина, открита в човешката кръв, която също е често срещана съставка в протеиновите напитки.

Констатациите, публикувани в списание eLife, предоставят нови прозрения за това как възникват инфекциите на кръвния поток и потенциално могат да бъдат лекувани. Авторът на изследването, професор Ардън Бейлинк от Колежа по ветеринарна медицина, каза: „Бактериите, заразяващи кръвния поток, могат да бъдат смъртоносни. Научихме, че някои от бактериите, които най-често причиняват инфекции на кръвта, всъщност усещат химикал в човешката кръв и плуват към него“.

Тези бактерии са водеща причина за смърт при хора, които имат възпалителни заболявания на червата. Пациентите често имат чревно кървене, което може да бъде входна точка за бактериите в кръвния поток.