0

Сигурно мнозина са се сблъсквали с неприятното чувство, породено от гъбичките по краката. Те са изключително упорити, отблъскващи и съвсем не така безобидни, както се смята обикновено. Какво трябва да знаем за проблема и какво можем да направим, за да излекуваме т.нар. микоза, и то с бабини лекове?

Нека първо обърнем внимание на симптомите. А те са суха и напукана кожа, мехури по стъпалата, сърбеж и неприятен мирис. Сред факторите за микозата са слабата имунна система, склонност към изпотяване или пък сте били на нехигиенично обществено място. Тъй като е заразна, е напълно възможно да се сдобиете с гъбички дори от домашни чехли, когато сте били на гости на някого. Сезонът на гъбичките е целогодишен.

 

Пролетта и есента се появяват, защото краката са в затворена обувка

 

и лесно се запарват. Лятото виновници са пясъкът и басейните, а зимата – невъзможността да сменяте ботушите всеки ден и изкуствената кожа, от която са направени повечето от тях. Един от най-ефикасните начини, за да преборим гъбичките, е содата. Сигурно всяка домакиня разполага с нея в кухнята си. Содата е добре известна с противокиселинния си ефект. Именно това я прави толкова добър лек срещу гъбични инфекции, тъй като любимата среда за разпространението им е киселата.

Може да използвате следната рецепта. Разтворете 350 мл ябълков оцет и три супени лъжички сода в половин литър гореща вода. Правете бани на ходилата си два пъти дневно в продължение на 20 минути. Ако ви е възможно, правете си и компрес на ходилата с така приготвената смес.

 

Просто натопете памучно тампонче в нея и го наложете

 

върху засегнатия участък. Закрепете го хубаво и прекарайте с него поне една нощ. Ако сте постоянни, съвсем скоро ще откриете положителния ефект от процедурите.

Личната хигиена е друго важно оръжие, пред което гъбичките по краката са безсилни. Когато се къпете, обърнете специално внимание на ходилата. Измийте ги добре със сапун и гореща вода, особено по гънките покрай пръстите – любимо място на гъбичките. Желателно е това да става непосредствено преди излизане от банята. След това трябва да ги подсушите прецизно – имайте предвид, че тези бактерии обичат влажните места. Обърнете внимание и на ноктите на краката си. Причината е, че колкото са по-големи и неподдържани, толкова по-голям е шансът там да се задържат микроби или влага, които са предпоставки за микоза.

 

Чесънът като изпитано оръжие

 

Според някои чесънът е изпитано оръжие в такива моменти. Натъркайте заразените места с няколко капки сок от чесън или с прясно обелена скилидка половин час преди да си легнете. После обуйте памучен чорап и на сутринта задължително минете през банята. Антибактериалното действие на чесъна убива гъбичките още в зародиш.

Подобни масажи може да си правите и с масло от чаено дърво или евкалипт. И двата варианта ще ви помогнат да ограничите микозата, но не са достатъчно силни, за да я преборят. Затова ги използвайте като допълнително средство към предписаното ви лечение. За да облекчите сърбежа пък, също може да намажете болното място с кисело мляко.