0

Човек прекарва средно по 10 часа на ден в седнало положение. При определени професии седенето продължава повече от 12 часа. Учени са установили, че библиотекари, учители, банкови служители, шофьори и системни администратори имат забавен метаболизъм, по-висок холестерол, проблеми с очите и гръбначния стълб. Д-р Джеймс Ливайн от небезизвестната клиника “Мейо” в Минесота, САЩ, нарича продължителното приковаване на стола “седяща болест”. Специалистите предупреждават, че колкото по-неподвижни сте на работа, толкова по-неподвижни ще ставате и вкъщи.

Различни проучвания сочат, че продължителните периоди на заседяване могат да увеличат сериозно риска от сърдечни болести, хемороиди, диабет и дори някои видове рак. Колкото по-дълго седим, толкова повече може да съкратим продължителността на живота си. Много от нас забелязват, че продължителното седене в офиса води до затлъстяване. Липсата на физическа активност и хапването на междинни закуски на работното място са едни от основните фактори за  натрупването на килограми. Недостатъчното движение при така наречените седящи професии крие още една опасност - повишаване на нивата на кръвната захар. Решението на проблема не са тежките физически натоварвания в залата за фитнес, а по-честото ставане и раздвижване на работа. Например кратка разходка всеки ден може да удължи живота с цели 7 години.

Правилна стойка

Изследователите са установили, че при хората с най-високи нива на умерена физическа активност - 60 до 75 минути на ден, е заличен рискът от ранна смърт, свързан с обездвижване в продължение над осем часа дневно. Дори този двигателен режим обаче се е оказал недостатъчен, за да се противодейства на допълнителното заседяване пред телевизора за пет или повече часа. Оказва се, че за да подобрим здравословното си състояние, на работното място не само движението е от значение, но и правилната стойка пред компютъра. Специалистите по ергономия препоръчват няколко позиции на седене като “естествени”. Гръбнакът трябва да е в естествено изправена позиция. За по-удобен стоеж можете да облегнете гръбначния стълб по линията на стола, напред или назад.

Решението

Как да се справим с този нарастващ проблем? Решението е лесно. Редовните упражнения през седмицата и леката физическа работа са от изключителна важност. Освен това периодичните почивки, в които се разхождаме, също намаляват негативните последици. Затова имайте за цел да седите по-малко и да използвате мускулите си по-често. На петнайсетина минути ставайте, за да се поразтъпчете, на всеки час поне обиколете офиса или слезте от колата и направете едно кръгче. Ако можете да добавите поне по 30 минути натоварвания или упражнения всеки ден, няма да сгрешите. Опитайте нестандартния начин да работите не на стол, а на голяма топка, така си правите допълнителна услуга – така тялото ви не може да се отпусне напълно и непрекъснато оказва известно натоварване върху мускулите. Това пък е добре и за стойката и гърба ви. За да помогнете пълноценно на своето тяло, можете да съчетаете полезното с приятното. Оставете колата и изберете ходенето пеша, то гарантира по-добър тонус и фигура.