0
  • - Д-р Темелкова, кои симптоми могат да ни дадат знак, че имаме болест на Хашимото?

 

  • - Няма конкретни симптоми, които са свързани директно с тириодит на хашимото. Става дума за автоимунно заболяване, при което по неизвестни причини се образуват антитела към определени структури в щитовидната жлеза. Тоест организмът не разпознава структурите на жлезата като свои и насочва агресия към тях. От наличието на антитела човек няма симптоми, симптомите се появяват, ако има промяна във функцията на жлезата. Най-често функцията на щитовидната жлеза намалява, а симптомите могат да бъдат суха кожа, склонност към запек, косопад, повече аборти и други, свързани с функционалното нарушение на щитовидната жлеза. Също така може да имате сърцебиене, промяна в ритъма на сърцето, наддаване на тегло, чести депресии. Това обаче може да се дължи и на друго. Ако имаме само антитела и функцията на жлезата не е променена, е възможно да няма и никакви симптоми. Може да има увеличаване на щитовидната жлеза като обем, но специфични симптоми, директно само автоимунния процес, няма.

- Това означава, че доста трудно можем да разберем, че имаме хашимото.

 

  • - Така е. Симптоми като депресия, лесна уморяемост са характерни за много други болести на съвремието. Въпрос на грамотност е да се търсят причините, защото за съжаление заболяванията на щитовидната жлеза стават все повече. Ако човек има роднина със заболяване на щитовидната жлеза, повишен холестерол или друго автоимунно заболяване, репродуктивни проблеми, задух, отоци, би трябвало да се мисли за такъв проблем.

  • - Колко жени вече страдат от това заболяване и среща ли се при мъжете?

- В световен мащаб се смята, че 3,5% на 1000 за жените и 1/3 от мъжете страдат от това заболяване. Среща се най-вече във възрастта от 30-50 години. Все по-често обаче се среща и при мъжете. Може би диагностиката вече е по-добра и затова по-често намираме този проблем. Сега има и профилактични изследвания и можем да изследваме антителата и хормоните.

  • - Оказва ли все пак влияние съвременният живот?

  • - Няма открита ясна причина за заболяването, но всички автоимунни заболявания се увеличават напоследък. Тук не става дума за недостиг на имунитет. Истината е, че много хора злоупотребяват с имуностимулираща терапия, а става дума за сбъркан имунитет. Тук организмът неправилно насочва агресията към собствени структури, които би трябвало да разпознава. Смята се също така, че пластмасите, химикалите, голямото количество йод може да провокират заболяването.

  1.  
  • - Стресът може ли да провокира заболяването?

  • - Стресът също променя част от хормоните, които могат да повлияят върху имунитета.

  • - Каква е терапията?

  • - За голямо съжаление ние не можем да лекуваме самия процес. По принцип хора, които знаят, че имат роднини с автоимунно заболяване, с първичен диабет, жени с репродуктивни проблеми, с повишен холестерол, би трябвало да се изследват. Както казах, това важи и за тези, които приемат препарати с повишено съдържание на йод. Лечение се предприема, когато TSH е повишен - това е хормонът, който контролира функцията на щитовидната жлеза и лечението се състои в прием на хормони, за да се набавят.

  • - Понякога налага ли се операция?

  • - В по-редки случаи, когато имаме съчетание на хашимото с много голямо нарастване на щитовидната жлеза, което започва да пречи. Но това са единични случаи.

  • - А на колко време е добре да се изследваме?

  • - Ако човек има заболяването, изследването трябва да се прави на шест месеца или по-често, ако се планира бременност. Също така при повишаване на стойностите и при променяне на дозата.

  • - Коя е най-ниската възраст на пациент с такава диагноза?

- Съвсем скоро един пациент доведе внучето си на 6 години, което имаше хашимото. Още след раждането бебетата имат неонатален скриниг и ги изследват за проблем с щитовидната жлеза. Не са изключени обаче единични заболявания при деца.