0

М ладите хора у нас до 25-годишна възраст са по-склонни да емигрират. Това сочат първоначалните данни на проведено изследване, каза за „Монитор“ доц. Диана Бакалова от Департамент „Психология“, ИИНЧ-БАН. Изследването е проведено през септември и октомври миналата година. В него са участвали 1200 млади мъже и жени от цялата страна.

Младите хора у нас до 25-годишна възраст са по-склонни да емигрират. Това сочат първоначалните данни на проведено изследване, каза за „Монитор“ доц. Диана Бакалова от Департамент „Психология“, ИИНЧ-БАН. Изследването е проведено през септември и октомври миналата година. В него са участвали 1200 млади мъже и жени от цялата страна.

„Става дума за проучване на психологическите фактори, които влияят върху емиграционните нагласи и жизненото планиране при младите хора в условията на демографската криза в България.


Проучени са психологически фактори


като ценности, оптимизъм, склонност към поемане на риск, удовлетвореност от живота и др. Сред изследваните психологични фактори за емиграционните нагласи най-определящ се оказва склонността към риск. Младите, които са по-склонни да поемат рискове, имат по-позитивни нагласи към емиграцията и са по-склонни да емигрират. Тази тенденция е по-ясно изразена при младите хора на възраст 18-25 г. (т. нар. поколение Z), в сравнение с тези на възраст 26-35 г. (т. нар. поколение Y)“, поясни доц. Бакалова.

Според нея, въпреки отминалото или настоящото желание на някои млади хора да емигрират, повечето от тях все пак не планират и не се подготвят за емиграция. „С най-висок емиграционен потенциал са тези, които се стремят към по-висок от средния социално-икономически статус (образование, работа, доходи, кариера), както и онези, които


са склонни да се разделят с родители, партньор, деца и приятелски кръг.


Добрата новина от резултатите, получени до момента, е, че сред младите хора в България днес преобладава негативна нагласа към емигриране. Повечето интервюирани са оптимистично настроени към перспективата за живеене в собствената държава и не демонстрират желание да емигрират в близко и по-далечно бъдеще. Отчетливо изпъква положителната оценка за собственото бъдеще, а не толкова за бъдещето на държавата. Повечето смятат, че всекидневните усилия, които полагат, ще им помогнат, за да успеят именно в България, а не в друга страна“, каза още експертът от БАН. По думите й резултатите от изследването са очертали ясно


вярата на младите хора в умението им да се справят с трудностите


и предизвикателствата.

По данни на държавната статистика за 2020-а 6649 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина, като 57,1% от тях са мъже. Сред лицата, изселили се от България, 36,1% са на възраст 20-39 години. Най-младите емигранти (под 20 години) са 12,1%, а тези на 60 и повече навършени години - 18,9% от всички емигранти. Най-предпочитани от емигрантите дестинации са Германия (22,2%), Руската федерация (14,6%) и Турция (13%).