0

В ъпреки инфлацията българските мартеници запазват миналогодишните си цени, установи екип на „Монитор” след обиколка на столичния стоков базар „Илиянци”.

Въпреки инфлацията българските мартеници запазват миналогодишните си цени, установи екип на „Монитор” след обиколка на столичния стоков базар „Илиянци”.

При вносните материали от Китай обаче се наблюдава увеличение на цените, което според търговците ще покачи стойността на червено-белите български украшения от догодина.

„Мартениците започват да се пакетират още от лятото. Тогава нямаше увеличение на тока. Затова и цените са си старите”, коментира за „Монитор” един от големите търговци на софийското тържище. По думите му се очаква ръст в цените на червено-белия български символ през следващата година.


Догодина или двойно, или нищо,


прогнозират масово продавачите на базара.

Драстичното увеличение ще се дължи и на поскъпналите стоки от Китай, откъдето основно се внасят материалите за изработването на мартениците. В момента мънистата са достигнали цената от 6 лева за 50 броя или с лев повече спрямо година назад. Декоративните фигури вървят по 8 лева за 100 броя.

Българските ширити са поскъпнали до 5 пъти в сравнение с миналата година. Цената на китайските ширити е между 6-7 лева за 25 метра, докато средната стойност на българските им еквиваленти надхвърля 35 лева за същите метри.

При китайската стока завишението на цените се дължи на поскъпналия транспорт, а не на самия материал. Плаща се един път на килограм, втори път на кубик. А за изработването на българските ширити се използват вносни материали, затова при тях също се наблюдава ръст в цените.


Опаковките също са поскъпнали, констатират търговците.


Пакетче с 10 броя мартеници върви по левче, докато цената на 10 отделно опаковани гривнички е между 2,50-3,50 лева.

Готови оплетени червено-бели конци за направата на мартеници се търгуват на едро за цена от около 6 лева за 100 метра. От тях могат да се изработят най-малко 300 мартеници, обясниха търговците. Бърза сметка сочи, че цената на обикновената гривничка от червено-бели конци излиза по 2-3 стотинки, ако се купи на едро.

На щендерите могат да се видят окичени най-различни мартеници. С мъниста, гривнички, брошки и дори по-масивни, които да се използват за декор в дома или офиса. По всичко личи, че търговците залагат най-вече на българското производство.

Мартениците от нашенска прежда могат да се разпознаят с просто око – те са ръчно бродирани с автентични български шевици. Освен традиционните червено-бели украшения на сергиите могат да се видят и гривни с вплетени сини, зелени и златни конци. Мартеници с актуални анимационни герои могат да се забележат и в почти всеки обект за сезонна украса.