0

У дарно вадят паламуд от два дни край Несебър малките лодки. В залива на древния град буквално ври от паламуд, който тази година се очаква да стигне 1,5 кг, а някои екземпляри и до 2 кг, което ще е прецедент за нашето крайбрежие. Това съобщи за „Телеграф“ Йордан Господинов, който е председател на Консултативния съвет за Черно море. 

Пасажи 

Преди ден в залива нахлули пасажи от Босфора с гладен паламуд, който в момента яде всичко наред и гони другата риба навътре в морето, обясни Господинов. Това е така, защото температурата на водата (19 градуса) го провокира да се храни и угоява. Ако падне до 14 градуса, ще избяга и може да отиде към Украйна и Грузия, Турция. Сега за малките рибари с лодки до 10 метра е време, в което могат да изкарат някой лев, защото цацата се лови от големите кораби, каза Господинов. Той допълни, че килото се продава от рибар на 8 лв., а на някои места и по 10 лв. Това, което не замразяват, пласират на хотелчета или фабриките за преработка. Според него, ако не се случи нещо с времето, което да накара пасажите да тръгнат към Украйна, туристическият сезон ще е обезпечен доволно с паламуд. 

Чудо 

Връщането на пасажите от Босфора е истинско чудо, споделиха рибари от Бургас пред „Телеграф“. Те разказаха, че риболовният сезон е стартирал с богат улов в началото на октомври, но радостта била кратка. Десетина дни се радвали на пълни мрежи с паламуд, след което пасажите внезапно изчезнаха. "Морето вреше, рибите скачаха на стада край лодките и корабите. И изведнъж изчезнаха, няма ги. Тук-там се появявали, но рядко и много на юг, почти до турската граница", разказаха бургаски рибари. Заради избягалите пасажи преди две седмици морските вълци от рибарското селище Ченгене скеле направиха курбан с молебен. За да покажат колко е зле положението, рибарите направили пилешки курбан вместо рибен, понеже нямало никаква прясна риба. Така чудото се случило, Господ чул молитвите им и върнал пасажите с паламуд, които се скупчили в залива на Несебър в събота вечерта. Как пасажите пристигат преди два дни са засекли големите кораби, които притежават рибарска техника за наблюдение, каза Господинов. 

Турция 

След като се наяде, паламудът ще оформи пасажи и ще си тръгне. Тогава леферът, чернокопът и цацата ще се върнат от по-дълбоките води, където избяга от паламуда, обясни динамиката на движение на черноморските риби Йордан Господинов. Той допълни, че досега паламуд сме внасяли от Турция, имало е циганка, уловена в наши води, но тя е с различен вкус и много по-малък грамаж. Все още по рибните борси на юг има невиждан дефицит на прясна черноморска риба, а когато такава се появи, цените са фрапиращи. Прясното попче се предлага на 12 лв., а сафридът е 10 лв. за кг. Чернокопът е 12 лв., а кефалът - 8 лв. Деликатесният лефер удари 35 лв. килото, след като поскъпна с цели 7 лв. от лятото. Толкова струва и калканът. Пресният зарган, когато го има, се продава за 12 лв. От няколко дни излезе и пресен барбун, който на борсите се предлага за 10 лв. за кг. Дребните, но вкусни черноморски скариди също поскъпнаха драстично, те се търгуват от 12 до 18 лв., а вносните кралски са с цени от 18 до 28 лв. На фона на тези цени мидите изглеждат направо евтини - белените ядки вървят по 12 лв., а с черупките - 4 лв.

Долари 

Тръгне ли си паламудът, веднага ще се върнат леферът и чернокопът. Черно море се е изчистило, защото вече не се замърсява с химия, предприятията имат пречиствателни станции и това се отразява на морската флора и фауна. Заради осезаемия контрол значително се е увеличила и популацията на калкана. Успехите вече са съобщени и в Европейската комисия, каза Господинов. Вече има много млади екземпляри, които нарастват по-интензивно от другите. Според него калканът върви по 25 лв., но ако има хора, които дават 35 лв. за кг, едва ли рибарите ще откажат да ги получат. Калканът се продава основно в Турция, където за килограм броят 40 долара, увери браншовикът. Там е и основно пазарът на барбун, както и в Гърция, но най-много пари се дават в Турция. Той увери, че има кораби, които са забелязали единични екземпляри  черноморска скумрия, и всички се надяват пасажите й, които бяха изчезнали от години, да се появят отново край нашия бряг. В момента са около Турция и не могат да преминат Босфора, за да стигнат до нас.    

Във Варна ловят зарган 

Рибарите във Варна се радват на улов предимно на зарган, но вече излиза и чернокоп, минокоп, илария и кефал. Цените на заргана са по 18 лв. за кг, а чернокопът върви между 25 до 35 лв. килото. Минокопът се продава около 20 лв., а кефалът около 10 лв. Зарган ловят предимно от брега на джиг (изкуствена примамка) на тролинг с кука тройка или на бомбарда (плувка) с повод от куки с примамка морски червей. Чернокопът излиза около брега по тъмно - рано сутрин или късно вечер. С лодки излизат на места с повече подводни камъни, потънали кораби и други обекти под водата.  Използва се специален такъм, на който се нанизва филе от пресен сафрид, граца или филета от зарган. За минокоп и кефал дебнат във водите на Варненското езеро. Иларията хващат целогодишно на тапи с олово на дъното, но може и на бомбарда с морски червеи.

*По темата работиха: Светлана Трифоновска, Елена Анастасова, Любомир Славов