0

В ъздухът в София има три основни замърсителя, това заяви зам.-кметът на София Надежда Бобчева при съвместен брифинг пред медиите заедно с кмета на града Васил Терзиев по повод чистота на въздуха в столицата.

"На първо място това е битовото отопление, на второ място са т.нар. кални петна - междублоковите пространства, където колите паркират в зелените площи, и третият основен източник е транспорта", посочи Бобчева. 

Тя обясни, че относно битовото отопление са забързали вече стартиран проект за екологично отопление и вече около 2000 домакинства имат такова. "Казано по-просто - вече има 2000 по-малко димящи комина. Работим и за калните петна и да има повече места за паркиране, все пак трябва да има и зелена площ, а не просто да се асфалтира неправилно и нерегламентирано", допълни зам.-кметът. 

По думите й има огромно разминаване между данните, които получаваме за въздуха от общинската мрежа и референтната национална такава. "Искахме анализ от фирма, която е абсолютно независима, тя е американска. Така че самата Столична община се постара тези, които ще ни съветват и към които ще се обърнем, да бъдат независими, за да бъдат обективни. В самата общинска програма, която заварихме, имаше много мерки и няколко съвета с неизброим брой членове. Искаме нова програма и да подредим мерките спрямо източниците на замърсяване. За 5 ноември е предвидена и научна конференция заедно със Софийския университет, на която ще има сериозна дискусия по всички тези проблеми. Завишаваме и броя на метенията и чистенето, завишават се и мерките срещу нерегламентирано горене на отпадъци", каза Бобчева. 

"Чака ни много работа, но това е една от темите, които не би трябвало да имаме различия, защото е от изключително значение за здравето на всички жители на града", посочи кметът Терзиев. 

По думите му данните от системата за измерване на чистотата на въздуха в София, въведена от предишното управление на столицата, не са верни. За системата са платени близо 1 млн. лева. "Като допълнение, Столична община няма контрол върху инфраструктурата, която подава тези данни, тъй като не е собственик на кода на мрежата", посочи той. 

Васил Терзиев съобщи, че на водеща чуждестранна компания, която се занимава с такъв тип анализи, е възложено да изготви доклад.

"Това, което те констатираха, беше разочароващо – че не можем да имаме доверие на данните, което идва от данните на общинската мрежа Airthings, че гражданските устройства на AirBG са доста по-надеждни от това, в което сме инвестирали близо 1 млн.", заяви Терзиев.