0

М инистерството на финансите обмисля да пусне държавни ценни книжа, специално предназначени за физически лица, научи „Телеграф“.

По този начин гражданите ще могат да финансират държавата и да печелят от лихвите.

Целта е да се предложи алтернатива на банковите депозити. Заради липсата на достатъчно инструменти, в които могат да инвестират, хората продължават да трупат пари в банките въпреки изключително ниските лихви. 

Суми

По последни данни на БНБ домакинствата държат на депозит вече около 85 милиарда лева и сумата непрекъснато расте. Банките буквално преливат от пари, което е и основната причина ипотечното кредитиране да бумти и лихвите по жилищните кредити да се поддържат ниски. Ако свободните пари се насочат към други инструменти, това може леко да охлади и кредитирането. Наскоро мерки в посока овладяване на ипотечния бум предприе и БНБ. От 1 октомври са в сила нови правила, според които вече са нужни минимум 15% самоучастие при покупката на имота, месечната вноска по заема може да е максимум 50% от дохода на кредитополучателя, а максималният срок на ипотеката е до 30 години.

Интерес

В момента инвеститорите в ДЦК са предимно големи банки, застрахователи, пенсионни фондове. Практика да се предлагат такива книжа и на граждани имаше допреди около двадесетина години. Тогава обаче интересът към тях спадна, защото лихвите по банковите депозити сериозно конкурираха доходността по ДЦК. Така, считано от 20 юли 2005 г. и след 10 години предлагане, МФ преустанови издаването на такива книжа, предназначени за индивидуални инвеститори и с подчертано спестовен характер. Доходът, получаван от тях, бе фиксиран и стъпаловидно нарастващ под формата на лихва, получавана на полугодишни периоди. Предлагаха се ДЦК, деноминирани в левове и евро, които се разпространяваха сред инвеститорите чрез определени финансови институции, с които МФ имаше договори.